Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB: ”Kommer prioritera kreditrating framför förvärv”

Publicerad: 27 april 2022, 06:46

Ilija Batljans SBB ökade förvaltningsresultatet med 831 miljoner kronor i det första kvartalet 2022.

Foto: Mattias de Frumerie

”Givet SBB:s investeringar de senaste tre åren kan bolaget nu tydligt prioritera högre kreditrating framför förvärv”, det uppger vd Ilija Batljan i SBB:s rapport för det första kvartalet 2022.


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Givet att 2022 är ett valår förväntas kommunernas försäljningsaktivitet vara låg de kommande 12–18 månaderna. Men givet SBB:s investeringar de senaste tre åren kan bolaget nu tydligt prioritera högre kreditrating framför förvärv. Det skriver vd Ilija Batljan i rapporten för det första kvartalet 2022.

”Sammantaget skapar det en väldigt bra möjlighet för SBB att sänka belåningsgraden genom försäljningar och återbetalning av lån samt att använda sin starka position inom fastighetsutveckling till organisk tillväxt både genom nybyggnation, investeringar i befintligt bestånd och genom försäljning av byggrätter”, skriver vd:n.

Läs även: Jakten på kreditbetyget i full gång - men alla är inte med 

SBB har länge haft som mål att få kreditbetyget BBB+, vilket skulle ge bolaget lägre finansieringskostnader. Eller mer korrekt relativt lägre finansieringskostnader för nu är räntorna på väg upp – något som står i centrum för investerarnas syn på bolagen i fastighetssektorn.

SBB:s förvaltningsresultatat slog förhandstipsen

SBB:s förvaltningsresultat ökade med 831 miljoner kronor i årets första kvartal och uppgick till 1.446 miljoner – att jämför med förhandstipset om 1.133 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning.

Förvaltningsresultatet, justerat för värdeförändringar och skatt från JV/intressebolag ökade med 115 procent till 1.326 miljoner kronor (618).

Värdeförändringar på förvaltningsfastigheter summerade till 2.362 miljoner kronor (2.333).

Efter skatt blev resultatet 2.926 miljoner kronor (2.725), vilket motsvarade 1:86 kronor per stamaktie (1:75).

Hyresintäkterna landade på 1.831 miljoner kronor (1.325) jämfört med förväntningarna om 1.771 miljoner kronor.

SBB:s aktie backade något under morgonhandeln och fortsatte ned mot minus 1,5% strax innan klockan 11.00.

Ilija Batljan påpekar att bolagets snittränta låg på 1,24 procent i slutet av det första kvartalet och att det är på grund av insikten att räntorna kommer att stiga som man har tagit långa lån med fast ränta de senaste två åren.

Läs även: Lista: Kreditbetygen - miljoner att tjäna 

”Vi har lite förenklat betalat en premie för att låta inflationen göra jobbet. I slutet av det första kvartalet var vår räntebindning 3,7 år. Det betyder att det tar viss tid innan högre räntor slår igenom i SBB:s resultat och hinner därigenom kompenseras av inflationsjusterade hyresintäkter”, skriver vd:n.

Ilija Batljan räknar med att bolaget kommer att kunna hålla sin utdelningsnivå uppräknad med inflationen även om realräntan stiger till 2–3 procent. Skulle bolaget sänka sin nettoskuld med 5 miljarder skulle bolaget klara att hålla en inflationsjusterad utdelningsnivå även om realräntan stiger till 4-5 procent.

För helåret 2022 har bolaget fortfarande en målsättning om att dela ut 8:10 kronor per stamaktie.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.