Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB i topp på ryckig förmiddagsbörs

Publicerad: 13 september 2022, 07:46

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet på tisdagsmorgonen och temat var fortsatt den höga inflationen. Under dagen riktas blickarna mot det amerikanska inflationsutfallet för augusti, som släpps under eftermiddagen. OMXS30-bolaget Essity sjönk tillbaka i Stockholm efter besked om nya prishöjningar.


Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

En halvtimme in på handelsdagen hade storbolagsindexet OMXS30 handlats både upp och ned för att infinna omkring 0,1 procent ned vid nivån 1.974. Utvecklingen var därmed något svagare än på kontinenten, där tyska DAX var upp med 0,2 procent och franska CAC40 steg 0,4 procent.

Trenden för dagen kommer av allt att döma att avgöras av eftermiddagens amerikanska inflationsstatistik. Datasläppet blir ett av de sista för Federal Reserve och marknaden att ta i beaktande innan nästa veckas räntebesked kommer. Marknaden räknar med en ny höjning storlek större på 0,75 procentenheter.

Från nyhetsflödet kring bolagen i Stockholmsbörsens storbolagsindex noterades att hygienpappersbolaget Essity påverkas av ytterligare kostnadsökningar på el, gas och råvaror och det kräver nya omfattande prishöjningar runtom i hela sortimentet och på alla marknader. Aktien sjönk med 1,5 procent och var därmed i bottenskiktet.

Allra längst ned gick molnkommunikationsbolaget Sinch, som sjönk 3 procent. Måndagens vinstvarnare, vitvarubolaget Electrolux, åkte ned på en rekommendationssänkning från Handelsbanken Capital Markets. Den långsiktiga rekommendationen, på tre års sikt, sänks till market perform från outperform och riktkursen sänks till 170 kronor från 200 kronor. Aktien handlades för 128:60 kronor, 2,1 procent ned.

Klädkedjan H&M fanns intill i botten, efter att rekommendationen sänkt av DNB till behåll från köp. Riktkursen sänks till 125 från 212 kronor. Aktien handlades för 115:50 kronor, 1,5 procent ned.

I täten gick fastighetsbolaget SBB, som i samband med investerarpresentationer presenterade koncernens intjäningsförmåga proforma för 2023. Utfallet är inflationsjusterat och beaktar portföljförsäljningar efter utgången av andra kvartalet samt avsiktsförklaringar om kommande försäljningar. Intjäningsförmåga proforma avser SBB:s löpande kassaflöde till stamaktieägare av serie A och B, och uppgår proforma 2023 till 2:39 kronor per stamaktie, att jämföra med 2:33 kronor före portföljförsäljningarna och antagna inflationsjusteringar. Aktien handlades upp med 2,7 procent till 16:55 kronor

Hjälmteknikbolaget Mips, som var ned med 11 procent på måndagen efter att friluftsbolaget Thule utfärdat vinstvarning till följd av sviktande cykelmarknad, sjönk ytterligare 7,5 procent. Bolaget bedömer att den fortsatt utmanande marknadssituationen kommer att påverka försäljning och resultat negativt under resten av året.

Mips talar om ”en kortsiktig negativ trend inom cykelbranschen” som kan komma att bestå under hela 2022 och första delen av 2023 till dess att lagernivåer balanserats igen. Slutdelen av året brukar vara Mips viktigaste period och både försäljning och resultat kommer att påverkas negativt, uppger vd Max Strandwitz i ett pressmeddelande.

Aktien har sedan en toppnotering i november 2021 på över 1.200 kronor fallit ned till strax under 406 kronor.

Bland mindre aktier noterades miljöteknikbolaget Triboron rusa 110 procent på Nasdaq First North Growth efter ett avsiktsavtal med den brittiska stormarknadskedjan Sainsburys.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.