Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB fortsatte rasa efter torsdagens mörka rapport

Publicerad: 14 juli 2022, 08:11

Ilija Batljan, vd SBB. Foto: Philip Wallin, Jenny Lagerqvist, Getty Images

Ingen lättnad i sikte för SBB. Under torsdagen fick miljardförlusten under andra kvartalet bolagets aktie att sjunka med drygt 20 procent. I dag fortsatte kursen ned med 11 procent i inledande handel.

Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanSBB Fastigheter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det snabbväxande fastighetsbolaget SBB har inte lyckats stärka sina siffror, utan presenterade en brakförlust på 2,7 miljarder efter skatt under andra kvartalet. Driftnettot på 1 290 miljoner kronor var i linje med analytikernas förväntningar, men inte förvaltningsresultat på minus 147 miljoner gentemot 1 189 miljoner.

Redovisade hyresintäkter landade på 1 878 miljoner kronor.

Från slutet av april till juli har SBB sålt tillgångar för 9,5 miljarder, säger vd Ilija Batljan under bolagets presentation av rapporten.

– Vårt fokus att sälja av tillgångar har varit väldigt tydligt och är något som vi bör kunna fortsätta med. 

Han säger att de kommer att göra vad som krävs för att stärka sin position.

– Det är därför vi har varit väldigt tydliga med att kommunicera att vi har sålt tillgångar för stora belopp och kommer att fortsätta sälja, säger han.

– Vi kommer också ha möjligheten att sälja för ytterligare 5 miljarder inom de nästa månaderna.

Läs även: SBB har prissatt sin första USPP 

Batljan tror att givet bolagets underliggande kassaflöde, genomförda och kommande försäljningar, samt att investeringar stoppats i nyproduktioner, så är 5 miljarder ”en bra siffra” men att de kommer att göra vad som krävs.

– Vi är fast beslutna att stärka balansräkningen och fokuserar på kärnverksamheten, och fortsätter att avinvestera i joint ventures och finansiella tillgångar.

Han säger att bolagets kärnverksamhet är social infrastruktur och att de är ödmjuka inför det faktum att världen förändras. 

– Vi kan inte göra mycket åt det, men kan alltid påverka vårt arbete och lära från våra misstag och bli lite bättre varje dag.

4,6 miljarder av genomförda försäljningar kommer att redovisas i nästa kvartal. SBB har också skrivit ned värderingen av finansiella instrument med ungefär minus 1,8 miljarder för halvåret, enligt Batljan.

SBB återfanns i botten av OMXS30 och föll drygt 12 procent efter den intensiva rapportmorgonen på torsdagen. På eftermiddagen hade aktien sjunkit drygt 20 procent.

– Jag ska aldrig kommentera kursen. Det är väldigt lätt att se på siffrorna att vår underliggande verksamhet går bra. Att våra finansiella placeringar går ned i värde är en konsekvens av hur marknaden har sett ut, säger Ilija Batljan till Dagens Industri senare under dagen.

Han förklarar att uppståndelsen kring bolaget främst handlar om skuldsättningen, vilket banar väg för fortsatta tillgångsförsäljningar. 

Bolagets fastighetsportfölj värderas till 157,4 miljarder kronor.

– Vi har fastigheter för 157 miljarder och vi har ytterligare bundna pengar i våra JV:s (samriskbolag). Vi ser goda möjligheter att kunna fortsätta sälja fastigheter samt andelar i JV:s och använda pengarna för amortera skulden medan våra underliggande kassaflöden kommer att leverera utdelning till våra aktieägare, säger Batljan till Dagens Industri

Även andra fastighetsbolag faller på börsen på grund torsdagens höga inflationssiffra och varning för räntehöjningar från Nordea. Corem backar drygt 9 procent, Wihlborgs 6 procent, Sagax, Fabege och Fastpartner drygt 5 procent, Balder, Fastator och Platzer drygt 4 procent.

På fredagen fortsätter aktien ned efter gårdagens rapportras och föll så mycket som 11 procent i inledande handel, trots att analytiker upprepat riktkurser över dagens nivåer. 

Nordea har sänkt sin rekommendation från köp till behåll. Pareto och Carnegie sänker dock sina riktkurser till 28 (53) respektive 25 (55) kronor med upprepat köpråd. ABG har sänkt till 25 (52) med köpråd. SEB har sänkte riktkursen till 20 (37) med behållrekommendation.

Q2 i korthet

Hyresintäkter: 1 878 miljoner kronor (1 451)

Driftnetto: 1 290 miljoner kronor (1 019)

Resultat efter skatt: - 2 721 miljoner kronor (6 558)

Förvaltningsresultat: -147 miljoner kronor (827)

Räntetäckningsgrad: 5,6 gånger

Belåningsgrad: 46 procent

 

Källa: SBB

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev