Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB: Förnekar skulder utanför balansräkningen

Publicerad: 26 juni 2022, 19:15

Foto: TV-bild

SBB har inga skulder på 14 miljarder kronor utanför balansräkningen. Det skriver SBB i ett pressmeddelande, där bolaget bemöter ett antal anklagelser som riktats mot bolaget från blankningsspecialisten Viceroy och dess analytiker Fraser Perring.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterSvepet

”De 14 miljarder kronor av förvärvad skuld ingår i balansräkningen och det finns inga andra skulder utanför balansräkningen”, skriver SBB.

Alla skulder, inklusive skulder i förvärvade bolag, har enligt SBB bekräftats av revisionsutlåtanden från banker och reviderats av EY.

Vad gäller not 26 i SBB:s årsredovisning är syftet med den enligt SBB att klargöra att skulden inte har någon direkt påverkan på kassaflödet, utan har tillkommit indirekt genom förvärv av ett dotterbolag.

”För förvärvade dotterbolag tillämpar SBB branschpraxis där förvärvade dotterbolag redovisas på sina respektive rader i kassaflödet i stället för att göra en nettoredovisning av samtliga poster som en enda post”, skriver bolaget.

I kassaflödet har SBB valt att presentera förvärv av fastigheter brutto och därmed presenteras fastigheternas anskaffningsvärde som ett utflöde i investeringsverksamheten samt den del av lånet som upptas externt i samband med förvärvet och som motsvarar köpeskillingen presenteras som ett inflöde i finansieringsverksamheten. Skulder som finns i det köpta bolaget presenteras som en positiv post i finansieringsverksamheten.

”SBB anser att detta presentationsformat är förenligt med IAS 7 'Kassaflödesanalys' och ger en rättvisande bild av transaktionen”, skriver SBB vidare. Presentationen innebär enligt bolaget att kassaflödet från finansieringsverksamheten kommer att stämma överens med den totala förändringen av koncernens skuldsättning.

Detta framgår enligt fastighetsbolaget i not 26, där den ökade skuldsättningen från förvärvade dotterbolag är angiven.

”Således är det direkt felaktigt att hävda att SBB skulle redovisa något utanför balansräkningen”, skriver SBB.

Som ett exempel anför SBB förvärvet av Offentliga hus, där SBB redovisade de förvärvade obligationerna som SBB-skuld. I not 26 angavs de som förvärvade obligationer på 1.230 miljoner kronor, och i den finansiella delen av SBB:s rapporter redovisade bolaget Offentliga hus obligationer som en del av SBB:s skuld.

Under onsdagskvällen anordnade SBB en telefonkonferens med ett antal inbjudna deltagare i syfte att förklara sitt agerande och bemöta de anklagelser som riktats mot företaget.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.