Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB dumpar innehav i Amasten

Publicerad: 17 december 2019, 08:04

Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

Foto: Elias Ljungberg.

SBB har för avsikt att sälja sina aktier i Amasten. Beskedet kommer bara ett par månader efter att SBB köpt in sig i hyresbostadsbolaget.


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterSBB FastigheterIlija Batljan

SBB har för avsikt att sälja sina aktier i Amasten. Beskedet kommer bara ett par månader efter att SBB köpt in sig i hyresbostadsbolaget i vad som beskrevs som en långsiktigt investering.

Det framgår av ett pressmeddelande.

SBB köpte in sig i Amasten i början av oktober genom att köpa 86 miljoner A-aktier, motsvarande drygt 20 procent av antalet aktier och röster i bolaget. Därutöver skaffade sig SBB en option att köpa ytterligare cirka 10 procent av bolaget.

I samband med köpet sade SBB:s vd Ilija Batljan att köpet är en “strategisk investering på vägen mot att bli Nordens största ägare av social infrastruktur”. Han sade även till Fastighetsnytt ut att SBB nu är det största bostadsbolaget på börsen. Drygt en månad senare lade SBB ett bud på Hemfosa.

I november har SBB ökat sitt innehav i Amasten med ytterligare 3 miljoner aktier.

Enligt dagens pressmeddelande är försäljningen av SBB:s cirka 89 miljoner aktierna säkrad genom åtaganden att förvärva aktier från ett antal välrenommerade fastighetsinvesterare. Bland dessa återfinns Eiendomsspar AS och Helene Sundt AS, som bägge är storägare i hotellfastighetsbolaget Pandox, Länsförsäkringar Fastighetsfond, Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management AB och Bengt Kjell genom bolag.

Investerarna uppges ha uttryckt acceptans för en reducerad tilldelning om det främjar kvaliteten i aktieägarbasen och likviditeten i eftermarknaden. Försäljningen kommer att ske till ett pris om 8,35 kronor per aktie. Det är ungefär där den handlas på börsen i nuläget.

ABG Sundal Collier har fått i uppdrag att utföra försäljningen genom ett så kallat ”accelerated book building”-förfarande med start klockan 17.31 på onsdagen.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.