lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

SBB-aktien faller efter rekommendation från Goldman Sachs

Publicerad: 19 maj 2023, 12:00

SBB:s vd Ilija Batljan.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Trots att fastighetsbolaget SBB:s aktie har rasat kraftigt på börsen anser investmentbanken Goldman Sachs att aktien ska ned ytterligare.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB FastigheterGoldman Sachs

ND


Det framgår av en analys där rekommendationen sälj upprepas och där riktkursen, på tolv månader sikt, sänks till 5 kronor från 10 kronor.

Analysen är uppdaterad för att ta hänsyn till SBB:s sänkta kreditbetyg, pausade utdelning, och JM-avyttring, går det att läsa.

Goldman Sachs skriver att SBB:s avyttring av större delen av bolagets JM-andel för 2,8 miljarder kronor kommer att minska behovet av framtida refinansiering, men uppskattas samtidigt resultera i en förlust på det bokförda värdet på 3,3 miljarder kronor.

Läs också: 3 scenarier – så kan SBB undvika konkurs

Förlusten av JM-intäkterna prognostiseras samtidigt ha en "betydande negativ inverkan" på SBB:s vinst per aktie, enligt banken.

I den andra vågskålen har Goldman Sachs antagit att SBB slutar med utdelningar på D-aktien från 2024 och framåt, något de även prognosticerar för A- och B-aktierna, vilket har en positiv inverkan på bankens vinst per aktie-prognoser.

Läs också: "Omvänt läge" för kommunerna – får räkna på fastighetsköp

Likt många andra pekar Goldman Sachs på att S&P:s nedgradering resulterar i högre kostnader för SBB men att bolagets försäljningar har en positiv inverkan på balansräkningen och SBB:s refinansieringsbehov framåt.

SBB:s B-aktie handlades ned över 6 procent på en i övrigt positiv stockholmsbörs under fredagen och var strax efter klockan 13.15 ned 6,3 procent till 5:56 kronor per aktie.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev