torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Saxborns plan: Tredubbla United Spaces ytor

Publicerad: 29 januari 2019, 14:42

Göran Garberg och Henrik Saxborn.

Castellum siktar på att öka kontorsytorna som United Spaces förfogar över till 40-50 000 kvadratmeter på några års sikt. Det säger Castellums vd Henrik Saxborn till Fastighetsnytt efter köpet av coworkingbolaget.

Ämnen i artikeln:

CastellumUnited Spaces

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Den lägre delen av intervallet motsvarar cirka en tredubbling jämfört med de 13 700 kvadratmeter yta som United Spaces förfogar över i dagsläget, inräknat nya ytor om 2 700 kvadratmeter på Arlanda som tillkommer i april.

Förhoppningen är att bolaget ska kunna etablera sig även utanför Stockholm, Malmö och Göteborg, där United Spaces är verksamt idag.

– Vi kommer titta på fler etableringar i Stockholm men även förstärka i Göteborg. Sen tittar vi naturligtvis på huvudstäderna i form av Köpenhamn och Helsingfors men även våra andra städer. Vi går igenom alla våra 20 städer runtom i Sverige för att se var det går att etablera sig. Det här kommer inte ske samtidigt utan det kommer ske i den takt som är lönsam för oss. Men vi kommer expandera till ungefär 40-50 000 kvadratmeter inom några år. Det är vår plan, säger Saxborn till Fastighetsnytt i samband med en presentation av affären.

Castellum meddelade tidigare på tisdagen att man köper United Spaces för 200 miljoner kronor. United Spaces är verksamt inom coworking, det vill säga delade kontor, som man säljer medlemskap till.

I pressmeddelandet står det att coworking spås en urstark tillväxt de kommande åren. I centrala London och New York utgör coworking 25-30 procent av nytecknade avtal på marknaden. Enligt Saxborn måste man vara på hugget nu när hyresmarknaden förändras.

– Vi tror det är extremt viktigt att vara på den här frågan nu för vi tror att kontorskonceptet som sådant utvecklas, säger han.

Castellums intåg kan ta United Spaces till nästa nivå
United Spaces grundare Göran Garberg är väldigt positiv till möjligheterna att vidareutveckla bolaget i Castellums regi. Utöver medlemskap finns det även möjligheter för coworkingbolag att hitta andra intäktsströmmar. Det kan exempelvis handla om ytterligare erbjudanden till medlemmarna såsom försäkringar, banktjänster och biluthyrning.

–Vi får en otroligt stark finansiell partner som kommer kunna hjälpa oss att utveckla konceptet till helt nya nivåer än vad vi hade kunnat göra med egna medel. Vi har också fått en partner som är väldigt intresserad av digitalisering och AI och att ta just kontorsfrågan till en helt ny nivå. Alla fastighetsägare är inte lika intresserade av den frågan som just Castellum är, säger han till Fastighetsnytt.

Enligt Göran Garberg kommer Castellum lägga mycket pengar på en ny digital arena på United Spaces.

­– Då är det inte bara en liten utvecklad hemsida med en login utan här vill man verkligen skapa en digital arena som ökar kontakterna mellan olika medlemmar och man lär av varandra. Man lägger upp bandade föreläsningar, diskussionsfrågor och trådar. Det finns mycket man kan göra om man har det perspektivet.

I dagsläget är United Spaces verksamhet i Stockholm lönsam medan kontoren i Göteborg och Malmö än så länge går med minus. Det innebär initiala kostnader för inventarier och annat när man drar igång ny verksamhet. Under presentationen nämner Saxborn att United Spaces har investerat 15 miljoner kronor för inventarier och annat till 4 000 kvadratmeter kontorsyta, vilket kan ge en fingervisning om vad dessa ligger på.

Några som sannolikt blev glada av dagens affär var de 728 delägare som varit med och crowdfundat United Spaces via Pepins. Enligt Pepins har dessa fått en avkastning på cirka 100 procent sedan de investerade i juni 2018.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev