fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

Publicerad: 11 december 2019, 13:01

Fredrik Sandelin, vd på 24Storage. Foto: Ajda Dzambic

Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

Ämnen i artikeln:

24Storage

Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

Urbanisering leder till stigande bostadspriser vilket för till följd att nya bostäder som byggs är mindre storleksmässigt. Dessutom är förrådsutrymmen snålare tilltagna i nybyggda hus, förklarar Fredrik Sandelin.

– Den nybyggda andelen av det totala beståndet är fortfarande ganska liten men över tid kommer den bara öka. Vi ser inte att det kommer byggas större bostäder och fler förråd utan vi kommer fortsätta bygga ganska få förråd. Det är det som gör att vi är övertygade om att den här marknaden kommer fortsätta att växa, sade Fredrik Sandelin till Fastighetsnytt i samband med tisdagens börsnotering.

Läs även: 24Storage tiger i börsdebuten

Enligt Sandelin fanns det i slutet av 2018 knappt 160 anläggningar i Sverige men den siffran har nu växt till ungefär 200.

24Storage har i dagsläget 23 anläggningar i regionerna kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Bolaget har som mål att starta 3-5 nya anläggningar per år.

Tar tid nå full förrådspotential

24Storage grundades 2015 och har än så länge betydligt lägre omsättning per anläggning jämfört med konkurrenter såsom marknadsledande Shurgard och Pelican Self Storage. Orsaken till detta är enligt Sandelin att det i normalfallet tar omkring sex år för en anläggning att uppnå en optimal beläggningsgrad på uppemot 90 procent.

– Vi är i den fas där vi både bygger upp både uthyrningsgrad och pris. En stor del av Shurgards och övriga konkurrenters anläggningar är mogna, säger Sandelin.

Shurgard har varit verksamt i Sverige sedan 1997 och Pelican Self Storage grundades 2006.

Att bolaget inte vill ha en högre beläggning än 90 procent beror på att man alltid vill ha utrymmen att erbjuda nya kunder. Om siffran blir för hög justerar bolaget upp priset.

Uppkopplade fastigheter

Ett område där 24Storage redan nu ligger bra till är digitalisering. Det är något som enligt Sandelin skiljer bolaget mot konkurrenter.

– Det här är en traditionell bransch där våra konkurrenter normalt sett har 1-3 personer som sitter på varje anläggning. Det som är nytt för vår del är att vi har central bemanning istället för att ha lokal bemanning. Vi har etablerat kundcenter i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger han.

I Stockholm betjänar exempelvis personalen 14 anläggningen från en plats. Det möjliggörs av att fastigheterna är uppkopplade mot internet. Bolaget kan exempelvis fjärrstyra grindar och dörrar. Och på de olika anläggningarna finns självbetjäningskiosker där man kan kommunicera med kundtjänst.

Ytterligare effektiviseringar i korten

Även när det gäller bokningssystem ligger bolaget långt fram, enligt Sandelin.

–Vi är den enda av större aktörerna där du kan genomföra hela köpet digital, säger han.

Systemet gör att bolaget kan driva verksamheten med få anställda per förråd och siktet är inställt på att få ner siffran ytterligare framöver.

– Vi har ett mål om att vi ska ha 0,8 heltidsanställda per 500 förråd. En normalstor anläggning kommer ha i snitt en person medan snittet för branschen är åtminstone två personer per anläggning, säger Sandelin.

I nuläget har 24Storage 31 heltidsanställda och deltidsanställda som motsvarar ytterligare cirka 4 heltidstjänster.

Börsnotering möjliggör tillväxt

Bakgrunden till att bolaget vill till börsen är bland annat att underlätta fortsatt expansion.

– Vi är ett tillväxtbolag och tillväxt kräver kapital. Genom börsen får vi tillgång till ännu en kapitalkälla, vilket kommer möjliggöra vår fortsatta expansion. Samtidigt får vi tillgång till flera kanaler att kommunicera så vi ökar vår varumärkeskännedom, säger Sandelin.

– Sen är det en kvalitetsstämpel att vara på börsen, framförallt för ett ganska ungt bolag. Det visar att vi klarar av börsens krav. Vi tror också att våra finansieringskostnader rent generellt kommer sjunka över tid som en effekt av det här.

24Storages aktie stängde på 53,10 kronor på tisdagen, klart högre än noteringskursen 47 kronor. Den faller dock tillbaka på onsdagen och handlas kring 50 kronor.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev