Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sämre än väntat för Castellum jan-mars

Publicerad: 25 april 2022, 06:17

Fastighetsbolaget Castellum redovisar ett förvaltningsresultat på 1.151 miljoner kronor för det första kvartalet 2022. Väntat var 1.204 miljoner, enligt Infronts sammanställning av åtta analytikers estimat.


Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultCastellumSvepet

I vd-ordet skriver Rutger Arnhult att efterfrågan är fortsatt god i framför allt region Väst medan det är mer avvaktande marknader i Stockholm och i Finland.

– I takt med återgången till kontoren räknar vi med högre efterfrågan, säger han.

Driftsöverskottet landade på 1.406 miljoner kronor mot förväntade 1.458 miljoner kronor.

– Trots kraftigt ökade energipriser ökade driftsöverskottet med 2 procent tack vare framgångsrika omförhandlingar och nyuthyrningar. Castellum har till 99 procent indexkopplade hyresavtal, vilket gör att vi i princip erhåller full kompensation för inflation, fortsätter Arnhult.

Intäkterna uppgick till 2.193 miljoner kronor, här hade analytikerna räknat med 2.190 miljoner kronor.

Värdeförändringar på fastigheter var 442 miljoner kronor (1.607). Värdeförändringar på derivat uppgick till 1.336 (19). Inga estimat hade samlats in på värdeförändringar.

Det gav ett nettoresultat på 3.613 miljoner kronor jämfört med föregående års 3.840 miljoner kronor.

Castellum skriver att intresset och aktiviteten är fortsatt hög på transaktionsmarknaden. 

– Vi konstaterar när kvartalet summeras att det gjorts fastighetstransaktioner om 53 mdkr, vilket är ny rekordnivå, säger Arnhult.

Trots en utmanande inledning på året med geopolitisk oro, stigande energi- och materialpriser och därtill en kärvare kapitalmarknad, ser Arnhult ändå positivt på affärsmöjligheterna framåt.

– Hyresmarknaden växer och vi upplever en fortsatt god efterfrågan för nya fastighetsprojekt. Med stöd från en stark ekonomisk tillväxt ger fastighetsbolag med en stor andel indexerade intäkter ett bra skydd mot stigande inflation och räntor, säger han.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.