Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sämre än marknaden väntade sig

Publicerad: 21 januari 2015, 12:31

Castellum redovisar ett driftnetto om 524 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2014. Jämfört med fjärde kvartal 2013 är det en minskning med 8 miljoner kronor vilket förklaras av att underhållskostnaderna ökar med 7 miljoner kronor och kostnader för uthyrning och fastighetsadministration ökar med 12 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Ökningen i den senast nämnda kostnadsposten förklaras enligt en kommentar i bolagets bokslutskommuniké med att det är kostnader som delvis är hänförbara till de avyttringar bolaget gjorde mot slutet av året. Samtidigt ökar hyresintäkterna, om än marginellt och själva driftskostnaderna sjunker, bland annat på grund av effektiviseringar och det faktum att 2014 var ett varmare år än 2013. Förvaltningsresultatet, det vill säga driftnetto minus centrala administrationskostnader och räntenetto, ökar med 7 miljoner kronor (2 procent) under kvartalet till 338 miljoner kronor, huvudsakligen då räntenettot (fastighetsbolagens största enskilda kostnadspost) har förbättrats med närmare 10 procent på grund av det gynnsamma ränteläget. Sett till helåret ökar förvaltningsresultatet med 104 miljoner kronor (7,7 procent) till 1 450 miljoner kronor vilket föranleder en ökad utdelning med 8,2 procent till 4,6 kronor per aktie.

Värdeförändringar i fastigheter är negativa om 10 miljoner kronor för kvartalet, jämfört med positiva 27 miljoner ifjol, och på grund av det gynnsamma ränteläget stiger undervärdena i derivatportföljen vilket gör att man får negativa värdeförändringar om 162 miljoner kronor för kvartalet, jämfört med negativa 11 miljoner ifjol. Således mer än halveras resultat före skatt till 166 miljoner kronor vilket kan jämföras med 347 miljoner kronor ifjol.

Sammanfattningsvis en helt godkänt rapport men på inget sätt en lysande rapport. Av marknadens initiala reaktion till Castellums bokslutskommuniké kan man dock läsa besvikelse. Aktien faller som en sten på börsen och knappt en timme efter att rapporten släpptes hade den tappat 3,8 procent av sitt värde. När man sedan tar med den nu offentliggjorda utdelningen i beräkningen blir det relativa fallet ännu större. Reaktionen förklaras delvis av att aktiemarknaden redan har prisat in årets första tre kvartal och enbart bedömer det senaste kvartalet vilket kanske inte var helt lika övertygande som resten av året och utfallet lägre än marknaden hade väntat sig. Dessutom är det mycket möjligt att man väntade sig att den stora försäljningen mot slutet av 2014 skulle ha gett en större positiv effekt. En sådan reaktion är dessutom ofta lite överdriven i början och det är inte uteslutet att aktien under eftermiddagen kommer att återhämta sig en del. Klart verkar dock att rapporten var under marknadens förväntingar.

Sett till Castellums balansräkning och nyckeltal råder det inga tvivel om att det är ett mycket robust bolag. Soliditeten 35,8 procent är på den för branschen normala nivån medan räntetäckningsgraden (3,15 gånger räntekostnaderna) och belåningsgraden (49,1 procent) är över genomsnittet för branschen. Aktiens substansvärde ligger på 100 kronor (långsiktigt 114 kronor) vilket i sig kan även det vara en förklaring till att aktien fallit på börsen. Castellum har, likt de flesta fastighetsbolag, stigit fort i kurs den senaste tiden och vid börsstängningen på tisdagen kostade aktien 132,2 kronor.

Ladda hem Castellums bokslutskommuniké.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.