Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sammanställning: Logistik går bäst på börsen

Publicerad: 1 juli 2019, 12:10

Eva Landén, är vd på Corem.

Foto: Corem.

Det första halvåret 2019 är nu över och när det ska summeras ur en börssynvinkel kan vi konstatera att det har varit ett bra år.


Ämnen i artikeln:

Platzer FastigheterSagaxOscar PropertiesMagnolia bostadCatena FastigheterCorem Property Group

Det första halvåret 2019 är nu över och när det ska summeras ur en börssynvinkel kan vi konstatera att det har varit ett bra år. Som Fastighetsnytt redan har rapporterat steg FSBX med över 19 procent, exklusive utdelningar, under första halvåret och det är den i särklass största stigningen under första halvåret sedan vi började räkna indexet i maj 2014.

Ser man till Stockholmsbörsens fastighetsindex så steg det med ytterligare någon procent, om totalt 22,1 procent. Börsklimatat har generellt varit väldigt gynnsamt under första halvåret, efter en minst sagt turbulent höst, och i stort sett alla de bolag som ingår i börsens fastighetsindex har stigit markant hittills under året.

Fastighetsnytt har sammanställt de olika fastighetsbolagens utveckling och den tydligaste trenden som gör att skönja är att det alltjämt går mycket bra för logistikbolagen samtidigt som bostadsutvecklarna fortsatt har det tungt. Således återfinns Corem, Sagax och Catena alla bland de bolag som stigit mest i år och även Platzer, Klövern, Nyfosa och NP3 som alla har starka inslag av lager/logistik i sina bestånd. Corem har presterat bäst av alla och stigit med 56 procent under första halvåret.

På botten finns sedan Oscar Properties, som inte har mycket kvar av sitt börsvärde, och Magnolia Bostad. Som framgår av tabellen nedan har Oscar Properties under första halvåret förlorat mer än hälften av sitt redan väldigt sargade marknadsvärde.

Sammanställningen omfattar 31 bolag som samtliga är noterade på Stockholmsbörsens huvudlista och inkluderade i börsens fastighetsindex. Detta är samtliga bolag förutom John Mattson och K2A som båda tillkom i juni samt Lundbergsföretagen som själva inte kategoriserar sig som fastighetsbolag även om börsen gör det.

Oscar Properties och Magnolia Bostad är de enda bland de 31 bolagen vars värde fallit hittills i år. Även SSM och Bonava har haft det motigt men dock stigit lite. JM och Besqab är ljusen i bostadsutvecklarklassen och har båda stigit med över 20 procent.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.