lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

SABO:s vd välkomnar pensionsbolag som bostadsinvesterare

Publicerad: 12 september 2012, 11:57

Kurt Eliasson

Kurt Eliasson, vd för SABO, tycker att det är ett bra tecken att pensionsbolagen, och framförallt AP-fonderna, investerar i bostäder.

Ämnen i artikeln:

Kurt EliassonSABOIlija Batljan

De senaste åren har ett antal större privata aktörer med institutionella ägare tagit för sig och köpt större bestånd. Under 2010 och 2011 såldes sammanlagt 21 950 allmännyttiga lägenheter till privata aktörer enligt siffror från Boverket. Kurt Eliasson, vd för SABO, tycker att det är ett bra tecken att pensionsbolagen, och framförallt AP-fonderna, investerar i bostäder.

Kurt Eliasson tycker det snarare är märkligt att de statliga pensionsbolagen stått utanför bostadsmarknaden så pass länge och berättar att han såg det som djupt olyckligt att man sålde av mycket av bostadsfastigheterna när omvandlingen till bostadsrätter tog fart.
– Som pensionssparare vill man ju att det ska vara en diversifierad portfölj. Bostäder har de sista 25 åren varit det mest stabila, transparenta och förutsägbara tillgångsslaget, med bra avkastning dessutom. Att AP-fonderna går in nu är både riktigt och bra. De kan också ta ett ansvar i miljonprogrammen, vilket känns naturligt då det var AP-fonderna som med finansiering gjorde det möjligt att bygga miljonprogrammen, säger Kurt Eliasson.

Vad innebär det då för skillnad att allmännyttiga bostäder övergår i privat ägo? Ingen skillnad alls om man får tro Ilija Batljan, vice vd på Rikshem. Bostadsbolaget som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF har en uttalad ambition om att bli ett privat komplement till de lokala kommunala bostadsbolagen i vissa tillväxtorter. Ilija Batljan berättar i en artikel i senaste numret av Fastighetsnytt att det ställs höga krav när man förvärvar allmännyttiga fastigheter.
– Det ställs en hel del krav men de ingår i vår ambition. Vi vill bygga upp en slags nationell allmännytta och där måste vi leva upp till samma krav som finns på de kommunala bostadsbolagen. Jag tycker att vi har en bra dialog med den lokala allmännyttan vad gäller bostadssociala aspekter och olika typer av insatser vid upprustning, säger Ilija Batljan.

Kurt Eliasson tycker att det sammantaget är bra att AP-fonderna är en aktör på bostadsmarknaden och hoppas att de även tar en mer aktiv roll i utvecklingen av bostadsmarknaden.
– Inte minst när det gäller att bygga nytt, där är de alldeles för passiva och tittar endast på befintligt bestånd. Sverige behöver nyproduktion av bostäder med långsiktiga ägare, säger Kurt Eliasson.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev