Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Rutger Arnhult om vd-turerna: ”Viktigt att agera snabbt”

Publicerad: 10 januari 2022, 20:21

Går skilda vägar efter bara en månad.

Foto: Pontus Orre

Efter bara en månad petas Biljana Pehrsson bort från vd-stolen på Castellum av ingen mindre än Rutger Arnhult som nu berättar varför han trots tidigare uttalanden inte tvekade att tacka ja. Castellumaktien föll mer än 4 procent på en stigande börs efter ledarrockaden.


Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultBiljana PehrssonCastellumKungsleden

Biljana Pehrsson lämnade i måndags sitt uppdrag med omedelbar verkan till förmån för Rutger Arnhult som tog över styret av Castellum. 

– Jag har ingen avsikt att diskutera detaljerna kring detta externt, utan kan bara konstatera att vi inte varit överens om arbetet i stort och därför beslutade att gå skilda vägar, säger Rutger Arnhult till Fastighetsnytt. 

Han fortsätter: 

– Vi fann att vi inte var överens om hur integrationsarbetet ska gå till och då är det viktigt att agera snabbt. Detta är en permanent lösning och jag är långsiktig i att leda arbetet framåt, säger Arnhult.

Detta trots att han så sent som i juni förra året sa till Dagens Industri att han aldrig ska vara vd igen. 

Varför har du plötsligt ändrat dig om detta?
– När styrelsen frågade om jag var beredd att gå in som vd efter den uppkomna situationen så tvekade jag aldrig. 

Han säger att Castellum är ett fantastiskt bolag och att han är motiverad att leda det förestående integrationsarbetet och tillsammans med alla medarbetare fortsätta stärka bolagets konkurrenskraft.

Vad blir nu nästa steg för Castellum?
– Mitt fokus just nu blir att säkerställa ett framgångsrikt integrationsarbete och bygga Nordens ledande kommersiella fastighetsbolag och synliggöra de synergier som vi kommunicerat till marknaden. 

Styrelsen skriver i ett pressmeddelande att man har en stark tilltro till att Arnhult kan leda integrationsarbetet framåt med ”samtliga intressenters bästa för ögonen”. Han kvarstår som styrelseledamot, men lämnar sin post som styrelseordförande och medlem i valberedningen. 

Kommer du att behöva avgå som styrelseledamot?
– Jag vill kvarstå i styrelsen, säger Rutger Arnhult. 

Läs mer: Expert: ”Arnhult bör lämna styrelsen” 

Gösta Welandson, Castellums fjärde största ägare med 3,4 procent, säger till Dagens Industri att han fick reda på vd-bytet först under tisdagsmorgonen via medier. 

”Jag är mycket förvånad, så kan jag bara säga”, säger han till tidningen. 

Valberedningens ordförande tillika nionde största ägare i Castellum, Ilija Batljan, är i en kommentar till Di fåordig om vändningen. 

”Jag har ingen koll”, säger han. 

Fastighetsnytt har även sökt Biljana Pehrsson för en kommentar, men hon avböjer.

Läs mer: Castellums nya ordförande om vd-karusellen: Svårt när man inte når fram 

Tisdagen blev en svart dag för Castellumaktien som tappade 4,4 procent till 219,40 kronor på en i övrigt stigande börs. Det var den största nedgången för Castellum sedan brinnande coronakris i mars 2020 och dagen då Q2 skulle rapporteras i juli samma år. 

Tisdagens nedgång kommer också efter två dagars fall på mer är 3 procent för Castellumaktien som kom i kölvattnet av ett mer hökaktigt penningpolitiskt protokoll än väntat från den amerikanska centralbanken Fed, vilket gav en internationell börsoro. Med tisdagens nedgång har Castellumaktien fallit med 14 procent sedan fredagens årshögstanotering på 254,40 kronor.

Alla turer i affären

2021

25 mars: Rutger Arnhult blir styrelseordförande i Castellum.

29 mars: Corem lämnar bud på Klövern.

• 8 april: Henrik Saxborn säger att han slutar som vd på Castellum inom sex månader.

• 2 juni: Rutger Arnhult avfärdar i en Di-intervju att han skulle vara aktuell som vd.

• 2 augusti: Castellum lämnar bud på Kungsleden och meddelar att Biljana Pehrsson erbjuds vd-posten i det sammanslagna bolaget.

• 3 september: Castellums största externa ägare, holländska APG, lämnar valberedningen.

• 30 september: Jakob Mörndal blir tillförordnad vd i Castellum, med tillträde 8 oktober.

• 15 november: Castellum fullföljer budet på Kungsleden som blir dotterbolag.

• 3 december: Kungsleden avnoteras från Stockholmsbörsen.

• 8 december: Biljana Pehrsson tillträder som vd i Castellum. Finanschefen vid Kungsleden, Ylva Sarby Westman, blir vd i dotterbolaget Kungsleden, samt finanschef i Castellum.

 

2022

• 10 januari: Styrelseordförande Rutger Arnhult tar över efter Biljana Pehrsson som vd, efter oenighet kring integrationen.

 

Källa: Castellum, Kungsleden, Di

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.