Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Rubelfall sänker Bonavas egna kapital med 130 Mkr

Publicerad: 2 mars 2022, 08:58

Foto: traffic_analyzer

Bostadsutvecklaren Bonava har 370 anställda i ryska S:t Petersburg, där bolaget under fjolåret omsatte 745 miljoner kronor. Vilka effekter den väpnade konflikten i Ukraina kan få på verksamheten är ännu för tidigt att säga, uppger bolaget i ett pressmeddelande i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.


Ämnen i artikeln:

BonavaKriget i Ukraina

S:t Petersburgs andel av Bonavas totala rörelseresultat 2021 var 155 miljoner kronor och bolaget har i dagsläget 810 bostäder i produktion i staden. Produktionen uppges hittills fortgå enligt plan.

”Majoriteten av de bostäder som är i produktion har kunderna redan förskottsbetalat och dessa förväntas överlämnas under slutet av 2022 och början på 2023. Bonava har inga produktionsstarter planerade under det första kvartalet i S:t Petersburg”, skriver bolaget.

Den ryska centralbankens beslut att höja reporäntan till 20 procent får enligt Bonava kortsiktigt ingen större påverkan på bolaget. Lokal projektfinansiering bedöms inte påverkas i någon större utsträckning, men på medellång och lång sikt är det enligt bolaget svårare att bedöma påverkan.

Bonava uppger vidare att bolaget inte har någon valutasäkring i rubel, vilket innebär att rubelns nedgång får en negativ omräkningseffekt på bolagets siffror.

”Den rubelkurs som gällde vid stängning den 28 februari hade en negativ påverkan på koncernens eget kapital om minus 129 miljoner kronor givet redovisat eget kapital om 666 miljoner kronor per den 31 december 2021”, skriver Bonava.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

BonavaKriget i Ukraina

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.