Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Riktiga värden eller siffror på en datorskärm?

Publicerad: 28 augusti 2015, 00:00


”17 miljarder upp i rök”. Så löd en rubrik som undertecknad skrev nyligen på en nyhet om hur frossan på den kinesiska aktiemarknaden påverkat svenska samhällsbyggnadsaktier. Som framgår av nyheten hade det totala marknadsvärdet på de aktier som utgör Fastighetsnytts eget aktieindex, FSBX, fallit med i runda slängar 17 miljarder kronor på en dag.

När det går dåligt på börsen har media har en tendens att fokusera lite väl mycket på just hur mycket pengar som försvunnit hit och dit. Vi brukar exempelvis inte skriva att idag har börsens totala marknadsvärde stigit med 20 miljarder, när så är fallet, men det blir krigsrubriker när 20 miljarder försvinner. Eller om någon av världens, eller Sveriges för den delen, rikaste män och kvinnor blir av med en massa pengar för att en aktie har rasat. Jag har ofta retat mig på detta själv, även efter att jag började jobba som journalist, men samtidigt är det ett väldigt tacksamt verktyg för att nå läsarnas uppmärksamhet. Vi måste dessutom acceptera att den vanliga mediekonsumenten faktiskt är mer intresserad av ”dåliga” nyheter än ”goda”.

En intressant fråga i sammanhanget är vad som händer med alla dessa pengar. Är det verkligen så att stora summor pengar bara försvinner eller handlar det bara om siffror på en datorskärm. Svaret är lite av båda. Visst är det så att värden förstörs och att en aktieägare i teorin blir fattigare än dagen innan om aktierna som utgör dess förmögenhet minskar i värde. Det i sin tur kan leda till en kedjeverkan som till slut kan leda till att personen går i konkurs, eller behöver realisera sina innehav till en lägre kurs än den som råder när kursfallet börjar, och då kan vi verkligen säga om att värden har försvunnit. Samtidigt kan det röra sig om extremt kortsiktiga fluktuationer och så länge det inte rör sig om långsiktiga börsfall (nu definierar vi en månad som en ganska lång sikt) är det i regel inte förrän en investerare tvingas realisera sina förluster som det blir så att värden förstörs.

Oftast är det således själva realiseringen som skapar värdeförstörelsen. Handlar det om en kontrollerad realisering (elle i vissa fall vinsthemtagning) så blir värdeförstörelsen relativt begränsad men så fort realiseringsprocessen börjar eskalera, säg att väldigt många ägare av ett visst bolag eller en stor del av marknadens aktörer behöver sälja, då börjar vi snacka värdeförstörelse på viktigt. Blir det ett stort säljtryck så faller en aktie i princip alltid mer än den borde göra.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.