Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Riktad emission för att minska utspädning

Publicerad: 29 februari 2016, 14:10

Ulf Nilsson ringer in börshandeln när D. Carnegie börsintroducerades.

Foto: Stig-Göran Nilsson.

D. Carnegie & Co. har kallat till en extra bolagsstämma där man avser behandla frågan om emissionsbemyndigande till styrelsen. Man vill genomföra en riktad emission av upp till 10 procent av det totala antalet utestående B-aktier i syfte att delfinansiera återbetalning av de konvertibler.


Ämnen i artikeln:

Hembla

D. Carnegie & Co. har kallat till en extra bolagsstämma där man avser behandla frågan om emissionsbemyndigande till styrelsen. Man vill genomföra en riktad emission av upp till 10 procent av det totala antalet utestående B-aktier i syfte att delfinansiera återbetalning av de konvertibler som ställts ut som ett led i förvärvet av Hyresbostäder i Sverige II.

Det rör sig om tre konvertibla förlagslån på vardera 340 miljoner kronor, alltså totalt 1,02 miljarder, som vid full konvertering skulle motsvara cirka 23 procent av antalet nu utestående aktier. Konvertiblerna ägs av Svensk Bolig Holding, som i dagsläget är D. Carnegies näst största aktieägare, och parterna har gjort ett återköpsavtal gällande konvertiblerna.

Enligt Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co. är Svensk Bolig Holding ingen långsiktig ägare i bolaget och de kommer inte att köpa några aktier i emissionen.

– Svensk Bolig Holding är i grund och botten en fond som kommer att lösas upp. De kommer att få tillbaka lånens nominella värde samt 137 miljoner kronor i kompensation för optionsvärdet i konvertiblerna, alltså cirka 1,15 miljarder kronor i kontanter som de sedan kommer att betala till sina investerare, säger Ulf Nilsson.

Att emittera aktier leder även det till en utspädning men Ulf Nilsson konstaterar att den blir inte på nära håll så stor då en emission om 10 procent av antalet utestående B-aktier blir högst om drygt 6,5 miljoner B-aktier. Betydligt mindre än de 16 miljoner aktier man annars skulle behövt emittera. Det minskar alltså utspädningen och reducerar osäkerheten i aktien, påpekar han.

– Resten kommer att finansieras via en obligation. Det blir eventuellt ett bottenlån med säkerhet i fastigheter men det är inte klart ännu, säger Ulf Nilsson till Fastighetsnytt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Hembla

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.