Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Riksintresseutredningens delbetänkande överlämnat

Publicerad: 14 Augusti 2014, 12:24

Riksintresseutredningen har överlämnat delbetänkandet “Bostadsförsörjning och riksintressen” (SOU 2014:59). Utredningen har särskilt analyserat om riksintressen hindrar angeläget bostadsbyggande och orsakerna till detta.


Riksintresseutredningen har överlämnat delbetänkandet “Bostadsförsörjning och riksintressen” (SOU 2014:59). Utredningen har särskilt analyserat om riksintressen hindrar angeläget bostadsbyggande och orsakerna till detta.

Utredningen har också prövat förslag om bostadsförsörjning som riksintresse och andra möjligheter till avvägning mellan bostadsförsörjning och riksintressen, i dialog med myndigheter och andra intressenter.

Utredningen anser att det för närvarande finns andra hinder för angeläget bostadsbyggande som är betydligt större än de hinder som beror på förekomst av riksintressen. En stor del av problemen som ändå upplevs beror på otydligheter i riksintressesystemet som orsakar svårigheter i den praktiska tillämpningen av bestämmelserna. Utredningens uppfattning är att ett genomförande av de kommande förslagen i slutbetänkandet kan undanröja många av dessa tillämpningssvårigheter.

– Det är bättre att utforma förslag för att underlätta bostadsbyggande i samband med den översyn av hushållningsbestämmelserna som fortsätter fram till december 2015. Att göra ändringar och skapa fler riksintressen redan nu skulle föregripa översynen och kunna försämra möjligheterna att lämna förslag till ett effektivt system i slutbetänkandet, säger regeringens utredare Elisabet Falemo.

I slutbetänkandet i december 2015 ska utredningen redovisa en översyn av systemet för hushållning med mark- och vattenområden och lämna förslag till ett system som är rättssäkert, enkelt, överskådligt och begripligt samt underlättar en enhetlig tillämpning i hela landet.

Delbetänkandet kan du läsa här

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Miljödepartementet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.