Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Riksbanken väntas skjuta på räntehöjning

Publicerad: 4 september 2019, 09:23

Riksbanken kommer lämna styrräntan oförändrad på torsdag och signalera att nästa räntehöjning senareläggs ett-två kvartal. Det skulle indikera en höjning framåt halvårsskiftet 2020.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbanken kommer lämna styrräntan oförändrad på torsdag och signalera att nästa räntehöjning senareläggs ett-två kvartal. Det skulle indikera en höjning framåt halvårsskiftet 2020.

Den bedömningen gör makroexperter som Fastighetsnytt talat med.

Brexit ett orosmoln

Bakgrunden är signaler om en vikande konjunktur både på hemmaplan och internationellt, orosmoment såsom Brexit och Handelskonflikten mellan USA och Kina, samt att räntorna börjat vända nedåt i omvärlden. Bland annat har den amerikanska centralbanken Fed redan gjort en räntesänkning.

Riksbankens senaste bud från i somras är att räntan kommer höjas från dagens -0,25 procent mot slutet av året eller i början av nästa år.

– Nu tror vi att nästa räntehöjning senareläggs i tid, kanske till andra kvartalet eller man kanske pratar om mitten av 2020 snarare än att räntan ska höjas än vid årsskiftet, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Riksbanken kanske gör ett lappkast

Det skulle innebära att Riksbanken sänker sin ränteprognos, den så kallade räntebanan. Framöver kan dock Riksbanken bli tvungen att göra ett lappkast och istället sänka styrräntan.

– Vi tror att det som Riksbanken annonserar på torsdag, att man sänker räntebanan, Det är ett steg i en process där man tar bort alla räntehöjningar, att det inte blir några räntehöjningar under 2019, 2020 utan risken är att Riksbanken sänker räntan istället, säger Isaksson.

Nordea räknar med att det blir en sänkning redan i december. Danske Bank tror att det dröjer lite längre innan Riksbanken får bekänna färg:

– Om vi blickar in i nästa år så kanske data blivit så pass mycket svagare att de får anledning att sänka styrräntan igen, till minus 0,50 procent. Men det tror vi inte sker förrän i februari, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.