Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad: 13 februari 2019, 07:55

Riksbanken låter räntan ligga kvar på -0,25 procent då inflationsutsikterna inte förändrats nämnvärt sedan i december. Även bedömningen att den första höjningen kommer under det andra halvåret 2019 ligger fast.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

–Direktionen bedömer att räntan behöver höjas i långsam takt även därefter, ungefär två gånger per år med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle, för att inflationen ska förbli nära 2 procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken sänker samtidigt BNP-prognosen för kommande år men bedömer ändå att konjunkturen, i kombination med ett stigande kostnadstryck både i Sverige och utomlands, är tillräckligt stark för att hålla inflationen uppe.

BNP väntas nu öka med 1,3 procent 2019 och 1,9 procent 2020. I december var motsvarande siffror 1,5 och 2,0 procent. För 2018 anges fortsatt 2,2 procent.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror att Riksbanken kommer få en svår balansgång framöver eftersom det kommit mycket ekonomisk information på sistone som talar för en konjunkturavmattning och lägre inflation.

Han är kritisk till Riksbankens höjning i december, som enligt Boije kom trots tydliga tecken på ett betydligt svagare konjunkturläge. Han uttrycker även skeptisk över om det överhuvudtaget blir någon höjning alls under året.

–Det ska mycket till om reporäntan ska höjas igen före senhösten i år. Om vi skulle få en mer dämpad konjunktur än vi nu bedömer kan det till och med bli så att det inte blir några fler reporäntehöjningar i år, säger han enligt ett pressmeddelande.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.