Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Riksbanken kan skjuta på räntehöjningar

Publicerad: 24 april 2019, 12:48

Riksbankens väntas i samband med torsdagens besked skjuta nästa höjning på framtiden och även signalera en lägre höjningstakt under kommande år. Samtidigt kan ett besked kring återköp av statsobligationer ge den svaga svenska kronan ytterligare en törn. Det säger bedömare till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbankens väntas i samband med torsdagens besked skjuta nästa höjning på framtiden och även signalera en lägre höjningstakt under kommande år. Samtidigt kan ett besked kring statsobligationsköp ge den svaga svenska kronan ytterligare en törn. Det säger bedömare till Fastighetsnytt.

I februari lämnade Riksbanken reporäntan oförändrad på -0,25 procent medan ränteprognosen, eller räntebanan, indikerade att nästa höjning kommer i september. Det är därför inte aktuellt med en höjning i nuläget.

– Vi tror att Riksbanken i stort har en lite avvaktande hållning. Man kommer nog skjuta räntehöjningarna på framtiden en aning, men fortfarande signalerar man att huvudplanen är att höja räntan under andra halvan i år, säger Torbjörn Isaksson, som är chefsanalytiker på Nordea.

Nordea räknar dock inte med att Riksbanken kommer kunna höja räntan i år. Isaksson motiverar detta med att inflationen ligger under Riksbankens förväntningar samtidigt som marknadens inflationsförväntningar avtagit något. Dessutom är det oklart hur konjunkturen hålls upp både på hemmaplan och i omvärlden samtidigt som de tongivande centralbankerna Fed och ECB backat från planer på kommande räntehöjningar.

Även Swedbank räknar med att Riksbanken justerar ner ränteprognosen och håller fast vid planen att höja räntan under det andra halvåret. Sänkningen av räntebanan kommer dock resultera i en lägre förväntad höjningstakt framöver.

– Riksbanken har ungefär två höjningar per år i sin bana. Det är ungefär 50 punkter. Den tror vi kommer dras ner mellan 10 och 15 punkter. Istället för två höjningar, så skulle du landa på ungefär 1,5 höjningar i genomsnitt per år, säger Knut Hallberg, ränte- och valutaanalytiker på Swedbank.

Swedbank räknar, till skillnad från Nordea, med att Riksbanken som planerat kommer kunna få igenom en höjning i år.

Dubbelsmocka mot kronan?
Eventuella signaler om en lägre räntehöjningstakt framöver kan komma att slå mot kronan. En lägre räntenivå gör det ju mindre attraktivt att placera pengar i Sverige, vilket i sin tur leder till minskad efterfrågan på kronor.

Dessutom väntar sig många att Riksbanken kommer med besked på torsdagen kring hur man ska hantera kommande skuldförfall på statsobligationer, vilket även det kan påverka kronkursen genom påverkan på långräntor.

Riksbanken har tidigare köpt på sig en mängd svenska statsobligationer. Syftet har varit att trycka ner räntor med längre löptider då dessa inte går att påverka med hjälp av reporäntan.

I december 2020 sker ett stort skuldförfall som, inräknat kupongbetalningar, uppgår till 80 miljarder kronor. Riksbanken har tidigare återinvesterat i obligationer i förtid inför ett stort skuldförfall och många är nu spända på om man kommer göra detsamma även den här gången.

Långräntorna kan antingen stiga eller sjunka beroende på vilket besked som ges.

– Är det så att man är väldigt hökaktig, det vill säga drar ner återinvesteringarna väldigt fort, då kan räntan gå upp ordentligt. Om man däremot är väldigt mjuk och säger att vi ska återinvestera hela nästa förfall, då kan man nog räkna med att räntan kommer ner, säger Knut Hallberg.

Om ränteprognosen landar under förväntningarna samtidigt som Riksbanken meddelar att man kommer refinansiera nästa års skuldförfall i förtid kan det alltså slå ytterligare mot den mycket svaga svenska kronan.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.