Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Reporäntan sänks med 0,25

Publicerad: 6 september 2012, 05:46

Riksbanken sänker reporäntan till 1,25 procent med motiveringen att inflationstrycket väntas bli lägre än vid bedömningen i juli. För att undvika en för låg inflation sänker man reporäntan med 0,25 procent.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbanken bedömer att konjunkturnedgången i euroområdet blir utdragen samtidigt som fortsätter återhämtningen i den amerikanska ekonomin, och världsekonomin som helhet växer i god takt. Bilden av den ekonomiska utvecklingen i omvärlden är ungefär densamma som i juli.

För att motverka att inflationen blir för låg framöver har Riksbankens direktion beslutat att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Reporäntan väntas vara kvar på denna nivå fram till mitten av nästa år. Reporäntebanan är därmed lägre under hela prognosperioden jämfört med bedömningen i juli. I takt med att konjunkturen förbättras och inflationstrycket stiger höjs räntan gradvis.

Vice riksbankschef Lars E. O. Svensson reserverade sig mot den penningpolitiska uppföljningen och beslutet om reporäntan och räntebanan i den penningpolitiska uppföljningen. Han förordade en sänkning av reporäntan till 1,0 procent och en räntebana som ligger på 0,75 procent från och med fjärde kvartalet 2012 till och med fjärde kvartalet 2013 och sedan stiger till 2 procent vid slutet av prognosperioden.

Vice riksbankschef Karolina Ekholm reserverade sig mot räntebanan i den penningpolitiska uppföljningen. Hon förordade en bana där reporäntan sänks till 1,0 procent under hösten och sedan ligger kvar där till om med tredje kvartalet 2013 för att successivt höjas till ungefär 2,5 procent vid slutet av prognosperioden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Riksbanken

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.