Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Reporäntan oförändrad

Publicerad: 4 Juli 2012, 07:13

Riksbankens direktion har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1,50 procent och revidera ner reporäntebanan något.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Bakrunden till beslutet beskrivs med att efter en ljus inledning på året skuggas svensk ekonomi av orosmolnen i Europa. Trots oron fortsätter den svenska ekonomin att växa, om än svagt. Samtidigt är inflationen låg. För att understödja konjunkturen och få en inflation i linje med målet på 2 procent behöver räntan vara fortsatt låg.

Reporäntan väntas vara kvar på 1,50 procent drygt ett år framöver. Därefter, när inflationstrycket stiger, bedömer man att reporäntan gradvis behöver höjas. Jämfört med beslutet i april har reporäntebanan justerats ner något till följd av försämrade omvärldsutsikter.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E. O. Svensson reserverade sig mot beslutet om oförändrad reporänta och mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten. De förordade båda en sänkning av reporäntan till 1,0 procent och en lägre räntebana än den i den penningpolitiska rapporten.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Riksbanken

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.