Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Reporäntan oförändrad

Publicerad: 25 Oktober 2012, 05:52

För att stimulera ekonomin så att inflationen stiger mot målet på 2 procent beslutade Riksbankens direktion att fortsatt behålla reporäntan på 1,25 procent och dessutom sänka reporäntebanan.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

En fortsatt låg ränta stimulerar ekonomin så att inflationen stiger mot målet på 2 procent. Riksbankens direktion har därför beslutat att behålla reporäntan på 1,25 procent och att sänka reporäntebanan. Samtidigt säger man att det nu är mer sannolikt att räntan kommer att sänkas än höjas under vintern. Jämfört med bedömningen i september väntas också reporäntan höjas senare och i en långsammare takt.

Den låga räntebanan bedöms gå hand i hand med att hushållens skuldkvot inte ökar utan ligger kvar på dagens nivå.

Reporäntebanan är en prognos inte ett löfte
Läget i euroområdet är problematiskt och kan förvärras, vilket kan få ytterligare negativa effekter på svensk ekonomi. I ett sådant läge kan reporäntebanan behöva bli lägre. Samtidigt har svensk ekonomi hittills varit oväntat motståndskraftig och efterfrågan hos svenska hushåll och företag kan bli högre än väntat. Detta skulle i så fall motivera en högre reporäntebana.

Vice riksbankschef Karolina Ekholm reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten. Hon förordade en sänkning av reporäntan till 1,0 procent och en bana där reporäntan sänks ytterligare till 0,75 procent och sedan ligger kvar där till slutet av 2013.

Även Vice riksbankschef Lars E. O. Svensson reserverade sig mot den penningpolitiska rapporten och beslutet om reporäntan och räntebanan i den penningpolitiska rapporten. Han förordade en sänkning av reporäntan till 0,75 procent och en räntebana som ligger på 0,5 procent från och med första kvartalet 2013 till och med första kvartalet 2014.

Beslutet om reporäntan kommer att tillämpas från och med den 31 oktober.

Läs hela beslutet från Riksbanken

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Riksbanken

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.