Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Reporäntan ligger oförändrad

Publicerad: 29 april 2015, 07:40

“Att inte sänka räntan utan förlita sig på forward guidance och stödköp känns som ett förhållandevis sobert beslut av Riksbanken. Den expansiva penningpolitiken har börjat ge effekt och man vill inte gunga båten överdrivet mycket.”


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbankens direktion valde att inte röra räntan på sitt penningpolitiska möte på tisdagen utan nöjer sig med att den här gången konstatera att den expansiva penningpolitiken har börjat ge effekt och inflationen har börjat stiga. Samtidigt väljer man dock att fortsätta stimulera genom att utöka sina köp av statsobligationer med ytterligare 40-50 miljarder kronor.

Vidare väljer Riksbanken att sänka reporäntebanan, sitt verktyg för så kallad forward guidance, påtagligt jämfört med den som publicerades i samband med senaste ordinarie räntebeslutet i februari. Man flaggar också för att ytterligare räntesänkningar kan komma att ske samt att räntan inte väntas börja stiga förrän andra halvåret 2016.

Riksbanken tar i sin motivering fasta på att inflationen så sakteliga börjat stiga och förklarar det delvis med en svagare krona, vilket är en effekt av den sänkta räntan, men även med att tjänstepriserna har börjat öka i en snabbare takt. Vidare har inflationsförväntningarna, en oerhört viktig parameter för Riksbanken, börjat stiga i takt med att konjunkturen förbättras. Utvecklingen är dock skör och det krävs inga större chocker för att den ska avta.

Just därför väljer Riksbanken att utöka sina köp av statsobligationer, i syfte att minska risken på marknaden och därmed hålla nere trycket på marknadsräntorna. Man bedömer att riskerna med hushållens skuldsättning och stigande bostadspriser stiger och uppmanar regeringen och andra myndigheter att genomföra de åtgärder som krävs för att minska riskerna.

Kommentar Fastighetsnytt:

Att säga att Riksbankens beslut att inte röra reporäntan var väntat är nog att ta rejält i, i synnerhet när man ser till att i princip samtliga bankanalytiker var överens om att en räntesänkning var att vänta men på något sätt var känslan att man kanske skulle låta bli att sänka. Dels beror det på att inflationen har börjat visa tendenser i den önskade riktningen, dels på Finansinspektionens beslut att tills vidare slopa amorteringskravet.

Hushållens skuldsättning utgör en del risker, del makroekonomiska, dels systemrisker i de finansiella systemen, och även om Riksbanken inte längre har huvudansvaret för att hantera dessa risker kan man inte bara sitta i sitt elfenbenstorn och ignorera riskerna. Sannolikt har direktionen resonerat på det viset när man valde att fortsätta stimulera ekonomin med hjälp av stödköp istället för att sänka räntan ytterligare.

Sänkningen av räntebanan borde man kanske inte läsa för mycket i, Riksbanken har helt enkelt justerat banan till den extraordinära räntesänkning som ägde rum i mars. Huruvida räntan börjar stiga så sent som andra halvåret 2016 är oklart men det är Riksbankens bästa gissning, det som verkar mest sannolikt är hursomhelst att när räntan till slut börjar stiga så kommer man att ha eldat på ekonomin (som i grunden mår bra och har en relativt sund tillväxt) så kommer räntan att stiga betydligt brantare än vad räntebanan indikerar.

Att inte sänka räntan utan förlita sig på forward guidance och stödköp känns som ett förhållandevis sobert beslut av Riksbanken. Den expansiva penningpolitiken har börjat ge effekt och man vill inte gunga båten överdrivet mycket utan använder sig av mer diskreta och eventuellt mindre trubbiga verktyg.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.