Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Recession för brittisk fastighetsmarknad

Publicerad: 8 maj 2012, 12:24

Värdena på den kommersiella fastighetsmarknaden i Storbritannien föll för andra kvartalet i rad.

Värdena på den kommersiella fastighetsmarknaden i Storbritannien föll med 0,7 procent det första kvartalet 2012. Därmed har värdena fallit två kvartal i rad och markerar början på en ”double dip” och återgång till negativ tillväxt rapporterar IPD.


– Det är en förväntad utveckling och prognosen man gjorde i februari om framtiden i Storbritannien är väldigt negativ. Man tror att 2012 och 2013 kommer att ge negativ värdeutveckling, det ligger i den allmänna bilden av marknadsutvecklingen. Men det går väldigt mycket sämre på den sekundära marknaden utanför London i sämre lägen. London går fortfarande bra men gapet ökar gentemot fastigheter i sämre lägen och vi ser samma tendens i Sverige, Danmark och Norge, säger Christina Gustafsson, vd IPD Norden.

Fastighetsvärdena i Storbritannien ligger i dag 31 procent under 2007 års nivå vilket pressar de som ska refinansiera lån. Nära 3 300 miljarder kronor i lån ligger med kommersiella fastigheter som säkerhet och av dessa kan inte 1 200 miljarder finansieras under rådande förhållanden enligt rapporten the influential 2011 De Montfort Survey of bank lending. Rapporten pekar också på att 40 procent av lånen har ett ”loan to value” på 80 procent eller mer.

– Storbritannien har fallit tillbaks i en teknisk recession, mycket på grund av svag efterfrågan och en nedgång inom byggnation. Då fastighetsvärdena fortsätter falla är det osannolikt att investerare kommer vilja satsa på utvecklingsprojekt vilket leder till ytterligare svårigheter. De som sätter regelverken behöver ha detta i åtanke. Att öka kraven på eget kapital för banker och försäkringsbolag i det här skedet kommer bara leda till fortsatt sjunkande priser, säger Malcolm Frodsham, Director of Research på IPD, i ett pressmeddelande.

IPD UK Quarterly Property Index visar att i hjärtat av London har konkurrensen från internationella investerare hållit uppe priserna men utanför de centrala delarna och i övriga Storbritannien är utsikterna svaga. Vissa regioner har knappt sett någon återhämtning alls.

Svaga sektorer
• North West kontor – 46.3% från toppen 2007, 5.7% återhämtning

• Walesisk industri – 46.3% från toppen 2007, 6.5% återhämtning

• South West kontor – 45.2% från toppen 2007, 6.6% återhämtning

Starka sektorer (centrala London)
• West End retail – 3.7% över toppen 2007

• West End kontor – 15.8% från toppen 2007, 43.1% återhämtning

• City kontor – 26.5% från toppen 2007, 35.0% återhämtning

Utanför London
• South East Retail – 29.2% från toppen 2007, 25.8% återhämtning

Mattias Fröjd

Källa: IPD

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.