Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Räntebesked att vänta – oförändrad ränta mest sannolikt

Publicerad: 20 April 2016, 12:10

Riksbanken.

Foto: Sverrir Thór.

På torsdagen offentliggör Riksbanken resultatet av sitt penningpolitiska möte som hålls idag. Som Fastighetsnytt har rapporterat har inflationen börjat stiga en aning och i mars låg inflationstakten på 0,8 procent och KPIF-inflationen på 1,5 procent.


Ämnen i artikeln:

KonsumentprisindexRiksbanken

Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent, utan toleransintervall, och det gäller i första hand KPIF-inflationen, som är ett specialkonstruerat mått för Riksbanken. KPIF står för konsumentprisindex med fast ränta och är det som lite slentrianmässigt brukar kallas för kärninflation.

Även om inflationen har börjat röra sig mot målet innebär det inte att Riksbanken kan börja höja reporäntan och i princip alla bedömare är överens om att man bör sitta still i båten. Det är också det mest sannolika scenariot. Om något skulle banken snarare sänka räntan än att höja den. Orsaken är att man inte kan vara säker på om den stigande inflationen är en trend eller en kortsiktig fluktuation och är det en trend är det helt klart att Riksbanken inte vill kväva den i lindan.

Det som blir mest intressant med torsdagens räntebesked är tonläget i bankens pressmeddelande och på den efterföljande presskonferensen. Man kommer kanske att laborera ytterligare med sina kvantitativa lättnader eller ge något besked om huruvida valutainterventioner är aktuella. Riksbankens stora huvudbry just nu är nog det faktum att svenska kronan har stärkts den senaste tiden, valutaindexet TCW som mäter kronan mot en ”korg” av andra valutor har fallit från 131,04 den 11 februari då man sänkte till -0,5 procent till 127,04 på tisdagen. TCW är ett jämförelseindex vilket innebär att när det faller så stärks den valuta man mäter mot indexet och kronan har som sagt stärkts med 3,1 procent gentemot indexet. Det är något som Stefan Ingves och hans kollegor i riksbanksdirektionen knappast gillar och förefaller vara det enda som kan leda till att man avviker från den inritade kursen, exempelvis med en räntesänkning. Stalltipset är ändå att man väljer att inte röra räntan.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.