Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Prisnivån stiger en aning

Publicerad: 12 september 2013, 07:33

Den generella prisnivån i ekonomin, mätt med konsumentprisindex (KPI), var 0,1 procent i augusti.


Ämnen i artikeln:

SCB

Den generella prisnivån i ekonomin, mätt med konsumentprisindex (KPI), var  0,1 procent i augusti.

Inflationen mättes således 0,1 procent vilket är oförändrat från juli. Mellan juli och augusti steg KPI med i genomsnitt 0,1 procent. Det framgår av ett pressmeddelande från Statistiska Centralbyrån. KPI för månaden var 313,84.

Den underliggande inflationen, som mäts på uppdrag av Riksbanken med hjälp av så kallat KPI med fast ränta (KPIF), uppmättes till 1,2 procent och steg liksom det mer generella KPI med 0,1 procent från juli.

De faktorer som bidrog mest till inflationen mellan juli och augusti var kläder och skor som steg med 9 procent och el som steg med 1,5 procent. Den stora prisökningen på kläder och skor beror sannolikt på att klädbutikernas reor avslutats mellan mätningar.

Sett till de senaste tolv månaderna har livsmedel och hyror bidragit mest till inflationen men noterbart är att livsmedelspriserna sjönk mellan juli och augusti.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.