tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Pressad Batljan till motattack efter nedjustering i årsredovisningen

Publicerad: 4 april 2022, 11:34

Ilija Batljan besökte Fastighetsnytts redaktion på måndagen för att ge sin syn på helgens och de senaste månadernas blankaroro.

Foto: Mattias de Frumerie

SBB:s sena justeringar i årsredovisningen, publicerad natten till lördag, möts av tvivel. Ilija Batljan har ägnat måndagsförmiddagen åt att gå till motoffensiv.
– I vår värld handlar det bara om att leverera så fort som möjligt. Andra uppfattar det som att vi levererar när alla andra sover, säger SBB vd:n till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterIlija Batljan

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Illija Batljan har inte sovit mycket den senaste månaden, säger han när vi möts i tidningshuset på Gjörwellsgatan måndag förmiddag för att gå till Fastighetsnytts redaktion. 

Han ser stressad ut, ja aningen pressad. Måndagsmorgonen har rivstartat med en intervju i Di TV. Och nu kommer Batljan snabbt in på blankarna och i synnerhet Viceroy Researchs omtalade rapport, som det refererats till både bland oroliga aktieägare och i ekonomipressen den senaste tiden. Ett klart samband till den bristande sömnen. 

– Det här är ett modus operandi från blankarnas sida. Det bygger på att de skickar ut information varje dag för att skapa osäkerhet och hålla oss sysselsatta så att vi inte kan sköta vårt ordinarie jobb, säger han där han går med en pappmugg kaffe i handen. 

Läs mer: SBB anmäler Viceroy till Finansinspektionen - ”rånat svenska småsparare” 

Batljan använder hårda ord om blankarna: ”Kriminella”, ”konspiratörer”, ”skattefifflare”. Han vill vrida tillbaka initiativet och har inget emot att misskreditera Viceroy som han menar försöker sänka aktien för att sedan köpa tillbaka den billigt. Han slår tillbaka mot användandet av ord som ”nedskrivning” i samband med att SBB har gjort justeringarna i årsredovisningen, den som publicerades sent natten mot lördag. Och han är irriterad på mediernas hantering. 

– Nedskrivning är en helt fel beskrivning som är missvisande, säger han. Alla våra värden är intakta. Inget av våra värden har visat sig behövt ändras, därför är det otroligt centralt. 

Batljan menar att bolaget har gjort en extremt konservativ bedömning av tilläggsköpeskillingarna i rapporten: 

– Både från oss, där vi har bedömt att vi ska betala 100 procent utan att få något värde tillbaka. Och till oss, där vi har bedömt att de byggrätter som vi sålt, där vi har lite tilläggsköpeskillingar kvar, att vi inte ska få någonting. Det är en extrem bedömning. Det betyder att det är det egentliga inköpsvärdet som höjts. Det handlar inte om förändringar av själva slutvärdet. 

Varför gör ni bokföringsjusteringarna så pass sent?
– Vi jobbar dag och natt för att få det gjort, precis som vi lovat. I vår värld handlar det bara om att leverera så fort som möjligt. Andra uppfattar det som att vi levererar när alla andra sover. 

Du pratar om en konspiration, kan du utveckla?
– Det är enda sättet att förklara att man har en situation där 20 procent är blankat utan att någon har flaggat. Annars har sannolikhetsläran fått problem. 

Kan du förstå att det finns en oro bland småsparare?
– Det förstår jag absolut. Hela den här kriminella aktiviteten från de här skattefifflande aktörerna som har konspirerat bygger på att de ska trycka ned kursen för att de ska kunna köpa tillbaka billigt. Att skapa oro är deras modus operandi. De konspirerar utan att någon vet om det, utan att någon flaggar för det, de säljer ned kursen och publicerar rapporten för att skapa oro. 

Varför gör de det just nu?
– Under förra året var marknaden väldigt bra, de väljer ett läge som de bedömer kan ge bäst avkastning. Men du får fråga dem – och det är en viktig fråga. Ingen har frågat de här människorna om de har delat informationen – det är den viktigaste journalistiska frågan. Vilka har haft informationen, när fick de informationen och när blev rapporten klar? Det är journalistiska frågor som ingen har ställt till de som har konspirerat. Man ställer bara frågor till SBB och där tycker jag journalistiken brister. Där bidrar journalistiken till att man pekar ut en part medan den andra parten får stå som sanningssägare. Trots att det visar sig gång på gång att de ljuger, förfalskar information och har varit dömda i andra länder. 

Vilka är det som har varit dömda?
– Viceroy med flera, det har fått betala böter i Sydafrika. 

Viceroy Research dömdes tidigt i höstas tillsammans med flera andra mot sitt nekande till böter på 50 miljoner rand (cirka 30 miljoner SEK) av den sydafrikanska tillsynsmyndigheten för sin informationsgivning kring sin blankningsposition i Capitec Bank ett par år tidigare. 

Läs mer: SBB justerar ner värdering och resultat efter blankarrapport 

Känns det som att det finns en misstänksamhet mot SBB?
– Om man vänder på det: Jag tror inte bara det är misstänksamhet utan en stor nyfikenhet. Inget annat bolag har fått så mycket förtroende som SBB. Vi har fler än 200 000 aktieägare. Det finns inget bolag i fastighetsbranschen som är i närheten. Vi är det mest ägda bolaget på Avanza, efter Investor, efter sex års verksamhet. Jag tycker det finns ett förtroende för SBB. Vårt jobb är att förvalta det väl. 

Finns det en förtroendekris i branschen rent generellt?
– Det tror jag inte alls. Vi har haft en extrem omsättning i vår bransch. Vi i SBB har använt några av världens största värderingsbyråer och det är otroligt viktigt att förstå hur IFRS (International Financial Reporting Standards) fungerar. I slutet av dagen är det bolagen som står upp för sina värderingar. Vi skulle kunna göra värderingarna helt själva. I vårt fall har vi valt fem oberoende värderare och jag tycker att fler skulle göra på det sättet. 

Känner du dig missförstådd?
– Nej inte alls, det får man aldrig känna. Däremot är det viktigt att vi förklarar vad vi har gjort och hur vi har gjort det. Att vi har granskat alla påhopp och kunnat konstatera att det inte finns substans i något av de här påståendena. Att det inte bara är vi som har gjort det. Alecta, Kuststaden och flera andra aktörer påvisar att det har förekommit lögner och påhopp. Det måste vi också göra. 

Kommer ni göra något annorlunda runt kommunikationen framåt?
– Vi måste gå ut med mycket mer kommunikation, vi tycker att vi skickat ut pressmeddelanden stup i kvarten men det finns inget annat sätt. Det är bara kommunicera och kommunicera ännu mer. 

Det var länge sedan man såg ett förvärv från er sida, kommer det att komma?
– Det tror jag absolut, både förvärv och försäljningar. Vår verksamhet fortsätter som vanligt. 

Räntan, oroar den dig?
– Nej inte alls, ingen skulle vara gladare än jag om vi fick högre tillväxt i Europa som åtföljs av högre räntor. Jag är dock osäker när det gäller tillväxten i Europa men vi får se under året hur det utvecklas. Jag har sagt det tidigare att vi kommer att klara räntehöjningar och vi kommer att klara det på ett bra sätt.

Vad ska du göra nu?
– Nu ska jag gå till nästa möte, med investerare. 

Under den tidiga morgonhandeln gick SBB-aktien ner med 4,2 procent, som mest. Under dagen vände kursen upp igen och var på måndagseftermiddagen plus 2 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev