Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Positiv fastighetsbörs under sommaren – Skanska och NCC trycker ner FSBX

Publicerad: 11 augusti 2017, 06:42

En skärmdump från Fastighetsnytt Aktieservice för perioden 10 juli till 10 augusti.

Det brukar heta att sommaren är den sämsta tiden på börsen. Aktiviteten i handeln är låg och kurvorna ganska flacka. Hittills i sommar har utvecklingen på fastighetssidan varit svagt positiv men lägger man därtill de övriga samhällsbyggnadsaktierna så är den svagt nedåtgående.


Ämnen i artikeln:

FSBXSkanskaStockholmsbörsen

Börsens fastighetsindex hade den 10 augusti stigit med 1,7 procent jämfört med första halvårets sista handelsdag. Det har dock svängt en del och som mest har fastighetindex stigit med 3,6 procent (tisdagen 8 augusti) under perionden. Som mest hade det fallit med 0,9 procent under juli månads första dagar.

Jämför man det med Fastighetsnytts aktieindex FSBX som ju utöver fastighetsbolagen inkluderar byggaktier och tekniska konsulter så har FSBX hittills under andra halvåret fallit med 1 procent. I början av juli gick FSBX betydligt bättre än börsens fastighetsindex, och hade den 13 juli stigit med 1,4 procent men sedan vinstvarnade Skanska och då gick botten ur. I egenskap av börsens i särklass största samhällsbyggnadsbolag väger Skanska mycket i FSBX och en vinstvarning från jätten har således en stor påverkan på indexet.

Skanska-aktiens har fortsatt falla och det sätter sitt spår i indexet (se bilden) och även NCC har haft det riktigt tufft på börsen som underkände bolagets halvårsrapport. NCC-aktien har fallit med 13 procent sedan man presenterade sin halvårsrapport. I övrigt har samhällsbyggnadsaktierna utvecklats positivt, trots en ökad oro i omvärlden.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.