Söndag24.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Per Jansson: Tydligt försämrad inflationsbild

Publicerad: 9 Januari 2019, 08:24

Vice Riksbankschef Per Jansson Bild: Riksbanken

Riksbanksledamoten Per Jansson, som reserverades sig mot beslutet att höja räntan i december, anser att inflationsutsikterna försämrades påtagligt mellan direktionens räntemöten i oktober och december. Det framgår av Riksbankens protokoll från mötet.


Riksbanksledamoten Per Jansson, som reserverade sig mot beslutet att höja räntan i december, anser att inflationsutsikterna försämrades påtagligt mellan direktionens räntemöten i oktober och december. Det framgår av Riksbankens protokoll från mötet.

Jansson var den enda ledamoten som reserverade sig mot beslutet att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.

Höjningen kom efter att inflationen i oktober och november landat under Riksbankens förväntningar. Jansson tar fasta på en formulering från räntemötet i oktober där direktionen kommunicerade att om inflationsutsikterna står sig så är det lämpligt att snart höja reporäntan.

Jansson anser dock att så inte är fallet. Han pekar bland annat på att flera av Riksbankens mått på det underliggande inflationstrycket var lägre i november än i september. Medianen för Riksbankens olika mått på den underliggande inflation låg enligt Jansson på 1,6 procent i november jämfört med 1,7 procent i september.

–Det är mot bakgrund av de svaga inflationsutfallen, framför allt för de olika måtten på underliggande inflation, svårt att inte dra slutsatsen att vi nu har att göra med en ganska tydligt försämrad aktuell inflationsbild jämfört med det penningpolitiska mötet i oktober, säger Jansson i protokollet.

Jansson för sedan ett resonemang om att riskerna för att kommande inflationssiffror blir lägre än väntat är större än att de överraskar på uppsidan, särskilt på längre sikt. Han noterar i sammanhanget att det kommit negativa konjunktursignaler i Sverige och att det även finns stora nedåtrisker för den ekonomiska utvecklingen på det internationella planet.

Han landar därför i slutsatsen att det inte finns något särskilt akut behov av att höja reporäntan och att man istället bör avvakta händelseutvecklingen.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.