Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

På väg mot avgrunden

Publicerad: 11 Augusti 2015, 00:00


En god vän har en dotter som studerar arkitektur för fjärde året. Hon är väldigt intresserad av bostadsmarknaden, inte bara av utseendet på kåkarna, utan även av priserna, särskilt på lägenheter kring 30-35 kvadratmeter och särskilt innanför Stockholms tullar. Hon såg en 1:a på 32 kvadratmeter i Fredhäll, på Kungsholmen, som annonserades för 2,3 miljoner kronor. Hon tänkte gå på visningen, men ringde mäklaren för att kolla att datumet fortfarande gällde. Då fick hon reda på att det skulle vara en så kallad förvisning, för de mest intresserade, några dagar innan. Oj, tänkte hon, tur att jag kollade. Någon dag innan förvisningen ringde hon mäklaren för att kolla att den fortfarande gällde. Näpp! Lägenheten var såld. Det hade varit en budgivning innan förvisningen. Sex budgivare hade fått upp priset till 2,9 miljoner kronor. Då tog säljaren stålarna. Klokt.

En annan god vän har en son som pluggat i Uppsala. För tre år sedan tyckte den snälle fadern att det var lika bra att köpa en nybyggd bostadsrätt till sonen, på 35 kvadratmeter nära domkyrkan. Lite svettigt pris kanske – 1,5 miljoner kronor, nästan Stockholmspriser, men vad gör man inte för att de ambitiösa barnen skall slippa festandet i studentkorridorerna. I juli såldes ettan och min vän gjorde en nätt vinst på 800 000 kronor före skatt. Fyra intensiva budgivare trissade upp priset. ”Rekord, igen…” konstaterade den unge Uppsalamäklaren torrt, efter att affären var slutförd.

Nyligen träffade jag två trevliga och ambitiösa ungdomar i 30-årsåldern. De var herr och fru sedan något år tillbaka, men var redan inne på sin femte bostad inom loppet av lika många år. De hade köpt och sålt fyra bostadsrätter i Stockholms närförorter, men hade nu beslutat sig för att bygga en villa. Mer värde för pengarna, tyckte de. Killen, som var i databranschen, var dessutom ovanligt flink med hammare och målarpensel, så en viss förädling hade åstadkommits av varje objekt. De hade tjänat totalt 1,7 miljoner kronor före skatt på de fyra lägenhetsaffärerna och därmed var grunden till villan lagd. ”Omöjligt att spara ihop”, sa de med en mun. Jag tror dem.

Jag bygger aldrig en analys på enskilda exempel, men enskilda exempel väcker mitt intresse. Därför har jag granskat Valuegard/KTH:s index för bostadspriser. Bostadsrätter i Stockholm är upp 19 procent det senaste året och bostadspriserna i hela Sverige har stigit 14 procent. Årstaktsökningen har gått upp i stort sett varje månad sedan botten i december 2011. Då hade priserna det senaste året fallit med fyra respektive sex procent.

Ytterligare en faktor har haft en spikrak riktning under samma tid – Riksbankens styrränta, men neråt. Nu spekulerar ekonomerna att Riksbanken ånyo kommer att sänka minusräntan. Det skulle inte överraska. Kan man inte se kanten på ravinen, så är det ju omöjligt att även se avgrunden. Då är det lika bra att trycka gasen i botten, för vägen ser ju spikrak ut.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.