Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

På spaning efter svarta svanar

Publicerad: 12 februari 2016, 00:00


Det går väldigt bra för svensk fastighetssektor just nu. Ekonomin går bra och det är stor efterfrågan efter lokaler och bostäder samtidigt som (och lite på grund av att) räntorna är väldigt låga och finansieringskostnaden är låg. ”Det är svårt att misslyckas just nu,” sa person på hög position i fastighetsbranschen till mig här om dagen och det är nog sant. Fastighetsbolagens totalavkastning (direktavkastning+värdeuppgång) kommer i väldigt många fall sannolikt att hamna på dubbelsiffriga nivåer för 2015 och de flesta bolag kan fortsätta höja sin utdelning.

Samtidigt är många i branschen plågsamt medvetna om att läget inte kan bli mycket bättre och när man står på Nordpolen så spelar det ingen roll åt vilket håll man tar ett kliv, man går alltid i samma riktning. Söder. När det går så bra som det gör nu så är det svårt att se hur det kan bli ännu bättre och min känsla är att väldigt många står och spanar efter de där svarta svanarna. Den känslan fick jag till exempel stärkt på Vasakronans presentation av bolagets bokslut för 2015. Det är bara att konstatera att 2015 var ett fantastiskt år för Sveriges största fastighetsbolag men gång på gång nämnde man svarta svanar och att fastigheter är en cyklisk bransch, vilket innebär att ibland går det upp och ibland går det ner.

Vad är då en svart svan? De flesta har väl hört det begreppet nu men dess ursprung i modern debatt ligger hos den libanesisk-amerikanske filosofen och riskanalytikern Nassim Nicholas Taleb som i sin fascinerande bok The Black Swan från 2007 använde begreppet för att illustrera en oförutsedd händelse som ändrar vår uppfattning av omvärlden. Boken har kallats en av de mest inflytelserika böckerna sedan andra världskriget och de flesta intellektuella (eller pseudo-intellektuella) med gnutta av självrespekt har läst den.

De svarta svanarnas natur är att de är svåra, eller omöjliga att förutse, men lik förbannat så kommer de flygande och orsakar börskrascher, krig, eller till och med kanske någonting positivt. Internet och digitaliseringen kan eventuellt definieras som svarta svanar, eller till och med en svart svan, och ingen skulle väl drömma om att klassificera internet som någonting negativt. Det ligger också i deras natur att vara ganska tydliga när man ser dem backspegeln, det vill säga att när man äntligen har identifierat en svart svan så är det för sent men istället frågar man själv, varför såg vi det inte komma? Som ett exempel på sådana kan vi nämna finanskrisen.

Det går väldigt bra för svensk fastighetsbransch för närvarande och bolagen redovisar rekordvinster. Det är till och med så att vissa drar paralleller till tiden före 90-talets fastighetskris eller den bevingade kommentaren från 2007 att ska man misslyckas i fastighetsbranschen behöver man inte bara vara dum, man måste ha otur också. Det är många som inser att det inte kan så bra i all evighet och många står och spanar efter svarta svanar. Problemet är att vi inte kommer se när de kommer, det ligger i sakens natur, men rätt vad det är så kommer de att finnas här.

Tills dess är det bara att hålla sig fast och njuta av resan… så länge den varar.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.