Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

P/E-talen sjunker markant

Publicerad: 15 maj 2015, 12:58

De börsnoterade fastighetsbolagens p/e-tal har sjunkit markant under första kvartalet, trots att aktiekurserna har stigit rejält sedan årsskiftet. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på aktiernas kurser vid tredje kvartalets utgång samt deras vinst per aktie för första kvartalet.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterOMXCorem Property Group

De börsnoterade fastighetsbolagens p/e-tal har sjunkit markant under första kvartalet, trots att aktiekurserna har stigit rejält sedan årsskiftet. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på aktiernas kurser vid tredje kvartalets utgång samt deras vinst per aktie för första kvartalet. Endast två av bolagen har sett sina P/E-tal stiga och de flesta andra har sett en ganska rejäl minskning.

Ett talande exempel för det är Corem vars P/E-tal nu ligger på 14,3 efter att ha legat på cirka 50 tidigare och ytterligare ett är Balder vars P/E-tal har i det närmaste halverats. Förklaringen till att P/E-talen har sjunkit så mycket stavas högre vinster efter skatt men det är bara halva sanningen. Faktum är att fastighetsbolagens vinster har i de allra flesta fall drivits upp av skenande värden på de underliggande tillgångarna, en utveckling som förklaras av det låga ränteläget. När räntorna är så låga som de nu är sänks direktavkastningskraven vid värdering av fastigheterna och vinsten ökar. Detta i kombination med ett gynnsamt läge på hyresmarknaden gör att värdena stiger kraftigt och vinsterna ökar.

Det i sin tur innebär att det är väldigt svårt att dra några slutsatser om huruvida aktiemarknadens värdering av börsbolagen har blivit sundare men sannolikt är den fortfarande relativt hög sett till den löpande verksamheten och kassaflödena, som inte påverkas av högre värden.

Sverrir Thór

pe-tal 31 mars

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.