Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Överraskad av beståndets kvalité

Publicerad: 7 Februari 2015, 08:00

Biljana pehrsson

Kungsleden har gått ifrån att vara ett fastighetsbolag på dekis till att vara ett till synes välskött och stabilt bolag. På endast 18 månader. Omvandlingen har letts av vd Biljana Pehrsson som tillträdde i september 2013. För Fastighetsnytt berättar hon om den resan.


Ämnen i artikeln:

Biljana PehrssonKungsleden Fastigheter

När Biljana Pehrsson tog över rodret i Kungsleden hösten 2013 var det ett i mångt och mycket skadat fartyg hon tog över. Kungsledens nästan otaliga skatteprocesser och bolagets beslut att binda räntan på mycket höga nivåer visade sig nästan ödesdigra och under 2012 förlorade bolaget en stor del av sitt börsvärde, i synnerhet när styrelsen meddelade att man avsåg slopa utdelningen.

Det var mot bakgrund av detta som Biljana Pehrsson tog över och nu, cirka 18 månader senare har hon och hennes besättning med första styrmannen och CFO:n Anders Kvist i spetsen seglat fartyget till en som det verkar säker hamn. När Fastighetsnytt träffar Biljana Pehrsson lyfter hon fram den egna personalens roll i arbetet.

– Jag tror att det inte var några överraskningar på så sätt. Jag hade suttit i styrelsen och kände bolaget från det perspektivet. Många av mina förväntningar uppfylldes och om någonting så blev jag positivt överraskad av att fastighetsbeståndet, även om det var spretigt, var inte dåligt som det var så mycket snack om. En annan väldigt positiv sak som jag har upplevt är att kollegorna här på Kungsleden är så fantastiskt kämpaglada och villiga, säger hon. Det gäller också dem som kommit till under de senaste 18 månaderna.

Biljana Pehrsson säger vidare att det i Kungsledens organisation finns både motivation och engagemang och vilja att jobba med fastigheterna och skapa värden.

– Alla medarbetare är del av det vi gör nu med det nya Kungsleden och det är en av viktigaste anledningar till varför jag tror vi har lyckats genomföra allt det vi har genomfört under den här tiden.

Och visst har man genomfört en hel del. I ett blogginlägg på Fastighetsnytts börsblogg har undertecknad till och med gått så långt att prata om ett helt nytt bolag.

Ohållbar strategi

Fastighetsnytt ber Kungsledens vd sammanfatta den hittills lyckosamma resan från den prekära situation bolaget befann sig i till dagens situation då Kungsleden förefaller vara ett bland många stabila och välskötta fastighetsbolag.

– Resan inleds väl någonstans tidigt 2013 när vi lanserar den nya strategin och de nya finansiella målen i februari. I september börjar vi, i samband med att jag tillträder som vd, att implementera den nya strategin som i mycket handlar om att gå från att vara en opportunistisk och transaktionsdriven aktör till att vara en långsiktig och aktiv förvaltare och utvecklare av våra fastigheter med målet att skapa en attraktiv totalavkastning.

När den nya strategin togs fram ägde Kungsleden enligt Biljana Pehrsson cirka 360 fastigheter i 141 kommuner. En portföljstrategi som knappast är hållbar i längden, åtminstone för ett långsiktigt förvaltningsbolag. Det är svårt att vara specialist och ha det lokala nätverket på så många olika lokala marknader, påpekar hon.

– Det är också svårt när du bara har en fastighet på en ort, hur ofta ska du besöka den fastigheten och vara aktiv förvaltare? I den nya strategin ska vi därför koncentrera Kungsledens fastighetsbestånd, både geografiskt och segmentsmässigt. I det mer långsiktiga perspektivet ska vi skapa värden i våra fastigheter genom att bygga om och bygga till och jobba med vakanser som vi har och så vidare.

Vidare ska bolaget finnas där en långsiktig efterfrågan på lokaler finns.

– Vi tror att den långsiktiga efterfrågan framförallt kommer att finnas inom kontor och framförallt i landet tre storstadsregioner samt i utvalda regionala tillväxtorter. Vi ska koncentrera, fokusera men också addera fastigheter där vi höjer kvalitetsnivån rent generellt, säger Biljana Pehrsson.

Hela intervjun med Biljana Pehrsson finns att läsa i Fastighetsnytt 1/2015 som utkommer fredagen 13 februari.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.