Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Oscar Properties revisor varnas ”allvarlig brist”

Publicerad: 20 februari 2020, 11:05

Byggrätten till Biografen Penthouses är beläget på bostadsrättsföreningen Biografens tak

Foto: Oscar Properties

Revisorsnämnden ger Oscar Properties revisor Ingemar Rindstig en varning med anledning av hur försäljningen av projektet Biografen Penthouses hanterats i Oscar Properties bokslut.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Det framgår av ett utlåtande från Revisorsinspektionen daterat den 14 februari.

I bokslutet för räkenskapsåret 2017 anges att Biografen Penthouses – ett projekt att bygga bostäder på taket till bostadsrättsföreningen Biografen – sålts till Axxonen för 125 miljoner kronor. 

Vinsten om cirka 53 miljoner kronor inkluderades i koncernens rörelseresultat trots att bara en mindre del av köpeskillingen betalats.

Revisionsberättelsen, daterad 23 april 2018, innehöll inte någon modifiering, upplysning, eller anmärkning kring avtalsvillkoren. Strax därefter gick Axxonen i konkurs, och en stor del av köpeskillingen betalades därför aldrig.

Revisorsinspektionen noterar att överlåtelseavtalet innehöll villkor och antaganden som rymde osäkerhet om hur och när de kunde uppfyllas. Bland annat skulle delar av köpeskillingen erläggas minst ett par år framåt i tiden. Transaktionen medförde därmed särskilda risker. 

Det fanns därför skäl för en extra noggrann granskning enligt Revisorsinspektionen, men Rindstigs team har inte lyckats visa att så skett.

”Revisorsinspektionen drar mot denna bakgrund slutsatsen att granskningen av den aktuella transaktionen var bristfällig. Eftersom det är fråga om en betydelsefull transaktion med en väsentlig resultateffekt är bristen i Ingemar Rindstigs revision allvarlig”, lyder Revisorsnämndens motivering till varningen.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.