Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Oscar Properties rapporterar förlust i andra kvartalet

Publicerad: 22 Augusti 2019, 05:50

Oscar Engelbert Bild: Oscar Properties

Oscar Properties vänder till en förlust i det andra kvartalet efter att nedläggningen av byggverksamheten vägt på resultatet. Samtidigt ökade antalet bokade bostäder något medan kassan stärktes av en fastighetsförsäljning.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Oscar Properties vänder till en förlust i det andra kvartalet efter att nedläggningen av byggverksamheten sänkt resultatet. Samtidigt ökade antalet bokade bostäder något medan kassan stärktes av en fastighetsförsäljning.

Nettoomsättningen föll till 334 miljoner kronor i det andra kvartalet från 751 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Bolaget redovisar en rörelseförlust om 17 miljoner kronor. Motsvarande siffra förra året var en vinst om 43 miljoner kronor.

Oscar Engelbert skulle tappet ha varit betydligt om det inte vore för nedläggningen av bolagets byggverksamhet.

– Räknar man bort den goodwill-nedskrivning, en engångskostnad, vi gör för det nu nedlagda byggbolaget är det till och med så att rörelseresultatet hamnar på 33 miljoner kronor plus, skriver han i vd-ordet.

Bolaget sålde 8 bostäder under kvartalet. Motsvarande period förra året såldes 22 bostäder. På pluskontot kan bokföras att 36 bostäder bokades i kvartalet jämfört med 26 under motsvarande period 2018.

– Nivåerna är visserligen inte helt tillfredsställande men det måste ändå betraktas som ett steg i rätt riktning, kommenterar Oscar Engelbert.

Ska skapa fler ben att stå på
Bolagets viktigaste uppgift framöver är enligt Engelbert att få igång förhandsförsäljningen av bostäder.

– Här bedömer vi att det tilläggsavtal för Gasklockan som teck­nades med Stockholms stad under perioden framöver kan komma att bli ett viktigt draglok när det gäller försäljning från ritning, skriver han.

Vid sidan av försäljningen framhåller Engelbert vikten av att bolaget fortsätta bredda verksamheten för att skapa fler ben att stå på.

– Vi lägger därför nu mer arbete på att utveckla vår projekt­ portfölj och sonderar terrängen kring att omvandla bostadsprojekt till kontor eller företagslägenheter, skriver han.

Kassan stärktes av fastighetsförsäljning
I samband med dagens rapport kallar bolaget till en extrastämma den 23 september. Planen är att driva igenom programmet som syftar till att förmå ägarna av bolagets preferensaktier och obligationer att byta ut dessa mot nyemitterade aktier av serie B2.

– Arbetet med att ge bolaget en stabilare kapitalstruktur är lång­ siktigt avgörande och under perioden har några viktiga steg tagits, inte minst försäljningen av dotterbolaget Nacka 5 som ger en positiv resultateffekt, bör nämnas. Men allra viktigast är ändå att vi kommer till avslut vad gäller diskussionerna om ett omvandlingsprogram för preferensaktierna, skriver Engelbert i kvartalsrapporten.

Oscar Properties kassa stärktes under kvartalet. Koncernens likvida medel uppgick den 30 juni 2019 till 253 miljoner kronor, upp från 56 miljoner kronor i slutet av mars. Under kvartalet avyttrade dotterbolaget Nacka 5 AB ett förvaltningshus i Nacka Strand för 240 miljoner.

Oscar Properties aktie backar 1,6 procent efter cirka 45 minuters handel.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.