Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Optimism om statsfinanserna inför valåret

Publicerad: 28 juni 2017, 06:31

Magdalena Andersson.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) räknar med rejält stärkta statsfinanser framöver, vilket ger utrymme för en välfylld valbudget. Men från bankhåll ses regeringens nya prognos som väl optimistisk.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonRegeringen

Finansminister Magdalena Andersson (S) räknar med rejält stärkta statsfinanser framöver, vilket ger utrymme för en välfylld valbudget. Men från bankhåll ses regeringens nya prognos som väl optimistisk.

Det har bara gått ett par månader sedan Magdalena Andersson presenterade vårpropositionen, men i sin nya prognos om det ekonomiska läget, som presenterades på onsdagen, är hon betydligt mer optimistisk. Valåret 2018 väntas budgetöverskottet bli 1,0 procent av BNP, jämfört med 0,6 procent i förra prognosen. Även prognosen för 2017 är mer optimistisk. Orsaken är oväntat höga skatteintäkter från kapital och moms.

– Det är en ganska optimistisk bedömning som regeringen lägger fram. Det som sticker ut är de offentliga finanserna som enligt deras prognoser stärks på ett påtagligt sätt, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, som tillägger att bankens prognos för det finansiella sparandet är på 0,6 procent för både 2017 och 2018.

Viktigt i valrörelsen
Regeringens prognos sträcker sig fram till 2020 då budgetöverskottet bedöms ligga på 2,5 procent av BNP. Enligt finansministern finns “goda marginaler” att klara överskottsmålet för statsfinanserna.

– Det är viktigt för regeringen att visa på stabila statsfinanser. Det kommer att bli ett viktigt argument i valrörelsen, säger Bergqvist.

Enligt Magdalena Andersson har de offentliga finanserna på bara någon månad skrivits upp med 85 miljarder kronor för hela prognosperioden 2017—2020.

– Vi ser hur statsfinanserna förstärkts rejält under denna regering, säger hon.

I förra veckan sade statliga Konjunkturinstitutet att det finns utrymme för ofinansierade åtgärder för runt 9 miljarder kronor i höstens budget. Finansministern vill inte gå in på hur stort hon anser att reformutrymmet är. Men hon känner sig trygg med att de 5 miljarder som regeringen redan utlovat till vård, skola och omsorg ryms där.

Välfärdsbehov växer
Finansministern bedömer att välfärden behöver förstärkas med 40 miljarder kronor till 2025, om kvaliteten inte ska försämras. Allt fler barn föds och allt fler blir äldre. Regeringen räknar med att det behövs 1 200 nya förskolor, 600 grundskolor, 300 gymnasieskolor och 300 äldreboenden.

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson anser att högkonjunkturen döljer en rad problem, som inte blir akuta när ekonomin rullar på. Han uppmanar därför Magdalena Andersson att ta tag i långsiktiga problem som integration, bostadsmarknaden och hur företag ska växa.

– I dag har Sverige råd att ha ett gigantiskt utanförskap av människor som inte är födda här, men det kommer vi inte att ha i nästa lågkonjunktur. På lång sikt finns inga genvägar, då måste fler människor in och jobba och fler bli skattebetalare, säger han.

TT

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.