Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Omsättningen på börsen fortsätter minska

Publicerad: 2 juli 2013, 11:45

Foto: Sverrir Thór

Omsättningen i handeln med de börsnoterade fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen fortsätter minska. Under första halvåret handlades fastighetsaktier för 24,9 miljarder kronor, jämfört med 25,6 miljarder under motsvarande period 2012. Detta trots att omsättningen med 12 av 17 aktier ökade från år till år. Det visar en sammanställning gjord av Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Förklaringen till denna ”paradox” ligger hos fyra av de mest omsatta bolagen, det vill säga Castellum, JM, Kungsleden och Wihlborgs, som alla har sett en kraftig tillbakagång i sin omsättning. Mest har JM minskat, från 7,4 miljarder under första halvåret 2012 till 6,1 miljarder under första halvåret 2013. Visserligen väger den stora ökningen i omsättningen med Hufvudstadens A-aktie, 1,3 miljarder upp mot det men bland de andra aktierna är det enbart Diös som har sett en ökning i samma storlek och därför räcker det inte till. De nya aktierna, Tribona och Sagax B, väger dock upp för Brinova och Dagon som försvann från börsen under 2012, och det med råge.

Att omsättningen sjunker är inget nytt problem, den trenden har man observerat under ett antal år på hela aktiemarkanden. Förklaringen är logisk, investerare, både hushåll och professionella, undviker lika stora risker som man gjorde före krisen och sprider sin risk på fler tillgångsslag. Något som bekräftar detta är att antalet avslut, det vill säga registrerade transaktioner har sjunkit.

Under första halvåret 2013 registrerades 635 261 avslut i handel med fastighetsaktier medan antalet registrerade avslut under första halvåret 2012 var 663 180.

Även sett till Stockholmsbörsen generellt har omsättningen sjunkit under första halvåret, jämfört med motsvarande period ifjol. Omsättningen under årets första sex månader uppgick till 1 484 miljarder kronor medan den under 2012 års första sex månader uppgick till 1 526 miljarder kronor, en minskning med närmare 3 procent.

Sverrir Thór

Tabell

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.