Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Oljefondens innehav i Fabege och Hufvudstaden ökar igen

Publicerad: 11 Augusti 2015, 11:44

Foto: Sverrir Thór

Norska oljefonden har under andra kvartalet återigen ökat sin exponering mot Fabege och Hufvudstaden. I april kunde Fastighetsnytt rapportera att fondens innehav i de två storbolagen hade minskat rejält under första kvartalet men vid halvårsskiftet hade innehavet ökat igen


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterNorska oljefondenHufvudstaden

Norska oljefonden har under andra kvartalet återigen ökat sin exponering mot Fabege och Hufvudstaden. I april kunde Fastighetsnytt rapportera att fondens innehav i de två storbolagen hade minskat rejält under första kvartalet men vid halvårsskiftet hade innehavet ökat igen. Det framgår av siffror från SIS Ägarservice.

Vid det första kvartalets utgång ägde oljefonden enligt SIS Ägarservice endast 300 029 aktier i Fabege, ett innehav som för fonden är väldigt lågt. Det var 3,3 miljoner aktier mindre än vid årsskiftet och under andra kvartalet ökade man innehavet igen med just 3,3 miljoner aktier. Med det avses nettoökning. Oljefondens innehav i vid halvårsskiftet var identiskt med det vid årsskiftet vilket kan indikera att fonden har lånat ut aktier för blankning som sedan återlämnats. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara fallet, det kan helt enkelt röra sig om en tillfällighet men intressant är det hursomhelst. I april spekulerades det i huruvida fonden hade tagit hem en vinst men med tanke på att den i så fall skulle ha köpt tillbaka aktierna när Fabege-aktien låg nära all-time high är det inte sannolikt.

Även i Hufvudstaden har oljefonden hämtat tillbaka stora delar av de aktier man hade gjort sig av med. I slutet på mars ägde man 1 520 001 A-aktier i bolaget, vilket kan jämföras med närmare 4,5 miljoner aktier vid årsskiftet. Vid halvårsskiftet ägde man sedan drygt 3,5 miljoner A-aktier i bolaget.

Liknande ägde rum förra året då oljefondens innehav i Fabege minskade rejält under första kvartalet för att sedan ”återställas” under andra kvartalet och då fonden är mycket förtegen om enskilda investeringar kan vi endast spekulera i orsaken till denna volatilitet i innehavet.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.