Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Oljefonden cashar in

Publicerad: 20 april 2015, 13:20

Foto: Sverrir Thór

Marknadsvärdet på norska oljefondens aktieinnehav i börsnoterade svenska fastighetsbolag är i dag 290 miljoner kronor lägre än vid årskiftet.


Ämnen i artikeln:

NorgeFabege FastigheterNorska oljefondenCastellumHufvudstaden

Marknadsvärdet på norska oljefondens aktieinnehav i börsnoterade svenska fastighetsbolag uppgick vid slutet på första kvartalet till 3 170,6 miljoner kronor. Det är 290 miljoner kronor lägre än vid årskiftet. Samtidigt har aktiekursen på samtliga fastighetsaktier som fonden investerat i stigit relativt kraftigt vilket indikerar att oljefonden har minskat sin exponering mot sektorn ganska rejält. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt Börs har gjort på siffror från SIS Ägarservice.

Fastighetsnytt har de senaste dagarna rapporterat att oljefonden kapat sitt innehav i två av börsens största fastighetsbolag sett till marknadsvärde, Fabege och Hufvudstaden, och jämförelse av antalet aktier man äger i de övriga bolagen jämfört med årsskiftet visar svart på vitt att Fabege och Hufvudstaden inte är isolerade tillfällen. Endast i tre svenska fastighetsbolag har man ökat sitt innehav och i övriga 14 aktier har man sålt av. I Catena har oljefonden helt stängt sin position. Förutom Fabege och Hufvudstaden är den mest iögonfallande ändringen att oljefonden har i det närmaste halverat sitt innehav i Castellum.

Redan vid årsskiftet kunde man skönja en tendens till att oljefonden börjat minska sin exponering mot den svenska fastighetssektorn och den rimliga förklaringen är att fondens placeringsproffs anser att sektorn är övervärderad av aktiemarknaden. Man ser inte längre uppsidan och risken bedöms därför som för stor. Även om oljefonden är förtegen om egen placeringsstrategi tyder det mesta på att man inte har gjort några strategiska placeringar i svenska fastighetsaktier utan att man är kortsiktig och försöker pricka toppar och bottnar.

Givet att det stämmer så anser man sig sannolikt ha identifierat en topp nu och avyttrar så sakteliga. Observera att tack vare att samtliga aktier stigit hittills i år så har man egentligen minskat sin exponering betydligt mer än vad marknadsvärdet på portföljen nu indikerar. Multiplicerar man exempelvis nuvarande innehav med aktiernas kurs vid årsskiftet får man ett marknadsvärde på 2 660,9 miljoner, alltså 800 miljoner lägre än vid årsskiftet. Oljefonden har med andra ord tagit tillfället i akt och realiserat en vinst.

Balder och JM är de bolag som nu utgör störst del av oljefondens portfölj och totalt har fonden över 1 miljard kronor investerad i dessa två bolag. Fonden har ökat sitt innehav mest i Hemfosa under kvartalet men även lagt till Sagax preferensaktie i sin portfölj. Notera att sammanställningen omfattar endast de fastighetsbolag som är noterade på Stockholmsbörsens huvudlista.

Läs mer.

Sverrir Thór

oljefondens innehav

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.