fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Ökad sannolikhet för höjd ränta i USA

Publicerad: 26 augusti 2016, 12:55

Janet Yellen. Foto: Federal Reserve.

Argumentet för att höja amerikanska centralbankens viktigaste styrränta, Fed Funds Rate, har stärkts under de senaste månaderna. Det säger centralbankschefen Janet Yellen som på fredagen talade på den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole i Wyoming i USA.

Ämnen i artikeln:

USA

Argumentet för att höja amerikanska centralbankens viktigaste styrränta, Fed Funds Rate, har stärkts under de senaste månaderna. Det säger centralbankschefen Janet Yellen som på fredagen talade på den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole i Wyoming i USA. Den amerikanska ekonomin ligger nära centralbankens fastställda mål om inflation och arbetslöshet och även om ekonomisk tillväxt inte har varit snabb  så har den räckt till att få ner arbetslösheten, olikt Riksbanken har USA:s centralbank, Federal Reserve, ett fastställt arbetslöshetsmål.

– Framför oss ser centralbankens räntekommitté (FOMC) moderat tillväxt i real BNP, ytterligare stärkning av arbetsmarknaden och att inflation stiger till 2 procent över de kommande åren. Baserat på detta fortsätter FOMC att anta att successiva höjningar av styrräntan kommer att vara lämpliga i syfte att uppnå och upprätthålla arbetslöshet och inflation nära vår mål. Med tanke på arbetsmarknadens fortsatt starka utveckling och utsikterna för inflation och ekonomisk aktivitet tror jag att argumentet för att höja styrräntan har stärkts de senaste månaderna, säger Yellen.

Hon lägger dock en brasklapp för att osäkerheten fortfarande är stor och att penningpolitiken inte följer någon förutbestämd bana. Feds förmåga att förutse hur styrräntan kommer att utvecklas över tid är begränsad då penningpolitiken behöver anpassas till de olika störningar som kan uppstå i ekonomin.

Yellens huvudfokus i talet låg på de verktyg banken har för att tackla framtida lågkonjunkturer. Hennes tal kan hämtas här.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev