Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

OECD: Sveriges tillväxt mattas av

Publicerad: 29 mars 2019, 14:04

Magdalena Andersson.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Enligt OECD kommer den svenska tillväxten att mattas av under 2019, trots att sysselsättningen ligger på rekordhöga nivåer. Detta beror bland annat på fallande investeringar i bostäder.


Svensk ekonomi har de senaste fem åren vuxit med i genomsnitt tre procent. I år spår OECD en tillväxt på 1,6 procent, tre procentenheter lägre än prognosen i november och 0,8 procentenheter lägre jämfört med tillväxttakten 2018.

En av anledningarna är enligt OECD globala orosmoln som kan påverka den svenska exporten – handelskonflikten mellan USA och Kina, samt hur Brexit kommer att gå.

Man konstaterar samtidigt att den penningpolitikens möjligheter har begränsats i och med den låga räntan, och att staten därför behöver axla en större roll.

Man uppmärksammar även bostadsbristen och de ökade inkomstskillnaderna.

– Mellan 1995 och 2016 ökade den genomsnittliga kapitalinkomsten med närmare 500 procent. Kapitalinkomsterna har dessutom blivit mer ojämnt fördelade, där en mycket stor andel tillfaller en liten grupp människor. Att hantera det är centralt för att bekämpa inkomstklyftorna, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

För att vända utvecklingen föreslås ett återinförande av fastighetsskatten.

Man trycker också på behovet av förenklade plan- och byggregler, samt en avreglering av hyresmarknaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.