Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Obos: Vill vara en bra ägare till JM

Publicerad: 14 mars 2019, 14:38

Daniel Siraj, koncernchef för Obos.

Foto: Obos.

Norska bostadsutvecklingsjätten Obos investering i JM är långsiktig och bolaget vill vara en god ägare som stöttar JM i den skakiga marknad som nu råder. Det säger Obos koncernchef i samtal med Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Daniel Kjörberg SirajOBOSJM

Norska bostadsutvecklingsjätten Obos investering i JM är långsiktig och bolaget vill vara en god ägare som stöttar JM i den skakiga marknad som nu råder. Det säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj i samtal med Fastighetsnytt.

– Vi tycker att aktien är undervärderad och det är således en god tid att kliva in i bolaget. Vi vill vara en bra ägare och understödja den strategi som JM har valt, säger Siraj när Fastighetsnytt träffar honom på Mipim.

Han fortsätter och säger att det i en skakig marknad alltid är bra att ha en ägare som förstår branschen och man kan luta sig mot, i den mån man behöver ägarstöd.

– Vi vill använda vår kompetens och investera i sådant som vi förstår och är duktiga på samt affärsidéer vi tror på, säger han.

Placeringen är dock även av finansiell karaktär. Obos har byggt upp en stor ägarandel i JM och hade vid senaste flaggningen 22,4 procent av kapitalet i den svenska branschkollegan.

– När vi kliver in så vill vi vara stora, då får vi mest utav värdeutvecklingen. Vi har varit inne på högre nivåer i Veidekke, där vi varit uppe på 30 procent och ligger nu på 18 procent samt i AF-gruppen där vi också äger nu cirka 18 procent.

Investeringar i så stora bolag som JM och Veidekke är till sin natur likvida och enligt Daniel Kjørberg Siraj  ett bra sätt att förvara kapital.

– 2014 sålde vi av delar av vårt innehav i Veidekke och använde likviden för att köpa BVG Homes.

Hur resonerar man då kring en hypotetisk nyemission, om JM mot förmodan någonsin skulle behöva göra en sådan.

– Vi är alltid med när våra bolag behöver stöd då vi vill vara en god ägare som stöttar bolagen i affärsmässiga beslut. Jag har dock väldigt svårt att se att JM skulle behöva nytt kapital. De är det mest solida bolaget, efter oss, avslutar Daniel Kjørberg Siraj.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.