Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Nyfosa rings in på börsen

Publicerad: 23 november 2018, 14:36

Vd Jens Engwall ringer in Nyfosa på börsen den 23 november 2018. Bild: Nasdaq Stockholm.

Fastighetsnytt var med när Nyfosas vd Jens Engwall ringde in bolaget på storbolagslistan. Han berättar bland annat Nyfosa kommer ha en helt egen nisch trots att det kryllar av fastighetsbolag på Stockholmsbörsen.


Ämnen i artikeln:

Jens EngwallNyfosa Fastigheter

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Fastighetsnytt var med när Nyfosas vd Jens Engwall ringde in bolaget på storbolagslistan. Han berättar bland annat Nyfosa kommer ha en helt egen nisch trots att det kryllar av fastighetsbolag på Stockholmsbörsen.

Engwall har ringt i börsklockan ett par gångar tidigare, bland annat när Hemfosa börsnoterades 2014. Hemfosa grundades av Engwall och Bengt Kjell 2009 med syftet att försöka fyndköpa fastigheter i spåren av finanskrisen.

Nu går dock Hemfosa in i en lugnare fas och lämnar istället lämnas stafettpinnen över till avknoppningen Nyfosa, som siktar på att växa värdet på fastighetsbeståndet med minst 20 procent per år till 25 miljarder kronor 2022.

–Hemfosa blev till på börsen som ungefär som Nyfosa ser ut, ett inte så stort bolag med väldigt stora tillväxtambitioner så jag tycker det är tillbaks till rötterna, säger Engwall.

Han tillägger att man skulle kunna dra samma parallell till Kungsleden, som börsnoterades 1999. Den gången skedde dock klockringningen i börshuset i Gamla Stan, som invigdes 1776 av Gustav III.

­–Det var ju gamla börshuset och inte så datoriserat, med mäklare som gapade och skrek omkring mig, säger Engwall.

Engwall har tidigare uppgivit att han ser möjligheter på bostadsmarknaden där mindre aktörer med för små finansiella muskler kan komma att stöta på problem. Nyfosa håller dock ett vakande öga även på andra delar av finansmarknaden.

–Det kan vara vadsomhelst egentligen. Det är det som är svårigheten kanske för framtida aktieägare att bedöma vad vi gör, utan det är ju hur vi kan skapa portföljer med bra och stabila kassaflöden. Men det finns alltid svagheter i marknaden, vissa fastigheter eller fastighetsbestånd som ingen vill ha. Det kan också finnas andra fastighetsbolag som har svaga finanser.

Enligt Engwall kommer Nyfosa fylla en viktig funktion på börsen genom att nosa upp möjligheter som går andra mindre snabbfotade aktörer förbi.

–Bara det att vi ställer oss på marknaden och säger att vi är opportunister så kommer vi få en mängd olika förslag. Det känner jag till från historien. Och det behövs ett sådant bolag. Det är lite en städgumma på börsen. Det finns mängder med fastighetsbolag men det finns inget som är uttalat opportunistiskt, säger han.

När bolaget nått sitt tillväxtmål är tanken att det ska lägga i en lugnare växel och istället fokusera på att leverera en hög utdelning till aktieägarna.

Hemfosa var den näst mest handlade fastighetsaktien på Stockholmsbörsen på fredagen. Den öppnade starkt och handlades som mest till kursen 45,80 kronor men vände sedan nedåt och handlades strax före stängning till lite drygt 42 kronor.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.