Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Nyfosa fokuserar på kassaflöde

Publicerad: 16 mars 2020, 10:33

Jens Engwall,vd på Nyfosa.

Foto: Nyfosa

Nyfosa presenterar nya mål för verksamheten. Bland annat anges hur mycket kassaflödet ska växa framöver och hur mycket som ska delas ut till aktieägarna.


Ämnen i artikeln:

Jens EngwallNyfosa Fastigheter

Framöver ska kassaflödet från den löpande verksamheten, före förändring av rörelsekapital, visa en årlig tillväxt per aktie om 10 procent.

Bolaget håller fast vid strategin om att skapa värde och hållbara kassaflöden med en transaktionsintensiv verksamhet och ett opportunistiskt förhållningssätt.

Nyfosa har sedan börsnoteringen i november 2018 vuxit snabbt och lönsamt, noterar bolaget i ett pressmeddelande. Fastighetsbeståndets värde uppgick till cirka 20 miljarder vid utgången av 2019 och bolaget har därefter tillträtt fastigheter för ytterligare drygt 4,5 miljarder kronor. 

Tillväxtmålet om ett fastighetsvärde på 25 miljarder kronor är därmed i det närmaste uppnått och bolaget är idag ett väletablerat fastighetsbolag på den svenska marknaden, skriver bolaget. Mot denna bakgrund har styrelsen utvärderat den fortsatta riktningen för bolaget och fastställt en ny affärsplan.

– Med tillväxtmålet i hamn är Nyfosa redo för nästa fas. Vårt nya finansiella mål tydliggör Nyfosas fokus på kassaflöde och vi ser det som ett bra sätt att driva bolagets utveckling framåt. Det är med ett stabilt kassaflöde från den löpande verksamheten som vi skapar förutsättningar för fortsatta förvärv och investeringar i befintliga fastigheter. Det nya målet har också en direkt koppling till utdelningen vilket skapar en tydlighet, säger Nyfosas vd Jens Engwall i en presskommentar. 

Läs även: Nyfosa storhandlar – köper för 4,2 miljarder

Minst 40 procent av kassaflödet från den löpande verksamheten, före förändring av rörelsekapital, ska distribueras till ägarna. Utdelningen ska vid varje tillfälle vägas mot bolagets affärsmöjligheter och kan bestå av sakutdelning, återköp eller kontant utdelning.

Bolaget uppger vidare att dess affärsidé uppdaterats med anledning av de nya målet. 

Nyfosa ska med sitt opportunistiska förhållningssätt och sin snabbfotade, marknadsnära och modiga organisation skapa värde genom att bygga hållbara kassaflöden och ständigt utvärdera nya affärsmöjligheter, skriver bolaget.

Visionen är att Nyfosa ska vara det fastighetsbolag i Sverige som är bäst på att skapa värde.

Finansiellt mål

• Årlig tillväxt i kassaflöde* per aktie med 10 procent 

* Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital.

Finansiella riskbegränsningar

• Soliditeten ska långsiktigt uppgå till minst 25 procent

• Belåningsgraden ska inte överstiga 65 procent

• Räntetäckningsgraden ska långsiktigt uppgå till minst 2 ggr

Utdelningspolicy

Minst 40 procent av kassaflödet* distribueras till ägarna. Utdelningen ska vid varje tillfälle vägas mot bolagets affärsmöjligheter och kan bestå av sakutdelning, återköp eller kontant utdelning.

* Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News