Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Nyckeltalen utvecklas i rätt riktning

Publicerad: 29 april 2014, 05:13

Diös redovisar ett driftnetto om 178 miljoner kronor över årets första kvartal vilket är en ökning med 14 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Samtidigt har bolagets hyresintäkter sjunkit med 2 miljoner vilket per definition innebär att kostnaderna har sjunkit ännu mer, dels tack vare den milda vintern, dels tack vare att man har energieffektiviserat sina fastigheter. Kvartalets lönsamhet var hursomhelst betydligt bättre än ifjol vilket den ökade överskottsgraden på 55,4 procent visar.

Finansnettot förbättras en aning och då Norrvidden numera anses vara fullt integrerad med Diös, åtminstone i ett redovisningsmässigt hänseende, så finns inga omstruktureringskostnader kvar i bilden. Därför ökar förvaltningsresultatet med ytterligare 8 miljoner jämfört med driftnettot, från 71 miljoner kronor ifjol till 93 miljoner nu. På grund av den positiva ränteutvecklingen får bolaget dock redovisa orealiserade förluster av sina räntederivat, en post som bidrog starkt positivt till det slutgiltiga resultatet ifjol. Det vägs till en viss del upp av värdeförändring i fastighetsbeståndet men vinst före skatt sjunker dock med 30 miljoner kronor från fjolårets 92 miljoner.

Börsens omedelbara reaktion på rapporten var negativ vilket tyder på att aktiemarknaden hade förväntat sig mer. Aktien sjönk med 3,2 procent i den inledande handeln vilket dock kanske är lite överdrivet med tanke på att man gör ett stabilt resultat och förbättrar lönsamheten markant, med 10 procent. Ett bekymmer är att soliditeten återigen har börjat sjunka om än marginellt, den ligger nu på 27 procent jämfört med 27,3 procent vid årsskiftet, men andra nyckeltal utvecklas dock åt rätt håll. Belåningsgraden sjunker, också marginellt, och räntetäckningsgraden ökar. Allt som allt, ett stabilt kvartal av Diös.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.