Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Nyckeltal indikerar mycket hög värdering

Publicerad: 6 mars 2015, 15:42

Fastighetsaktiernas värdering på börsen är hög för närvarande och som Fastighetsnytt rapporterade på torsdagen hade deras sammanlagda marknadsvärde stigit med 38 miljarder kronor under årets två första månader. I det sammanhanget är det intressant att följa upp med hur marknaden värderar bolagen sett till deras vinst.


Fastighetsnytt har sammanställt fastighetsbolagens p/e-tal vid börsens stängning 5 mars och sammanställningen visar att p/e-talen är i regel relativt, eller till och med mycket höga. P/e står före price/earnings, alltså marknadsvärde genom vinsten över en löpande tolvmånadersperiod och är ett av de första nyckeltal en investerare bör använda vid värdering av en aktie. Ju högre p/e-talet är desto högre värderar marknaden aktien och i en lågriskbransch som fastigheter ändå är bör tumregeln vara att ett rimligt p/e-tal ligger någonstans i intervallet 5-10. Upp mot 15 eller 20 kan också anses vara inom det normala men ovanför p/e-talet 20 borde en fastighetsaktie knappast ligga.

Som sammanställningen visar (högra spalten i tabellen) så ligger en del aktier fortfarande under p/e-talet 10 och ett antal under 20 medan värderingen av några aktier har skenat iväg rejält. Där ligger Corem Property Group och Wallenstam högst av alla, p/e 51,6 respektive 41, men notera att hela fem aktier ligger över p/e-talet 30 och den sjätte, Atrium Ljungberg, närmar sig det. Notera vidare att de två byggbolag som inkluderas i börsens fastighetsindex, Besqab och JM, ligger kring 17. Rimligtvis borde byggbolag ha ett högre p/e-tal än fastighetsbolag då deras riskmodell ser annorlunda ut.

Man måste ha i åtanke att fastighetsbolagens resultat på sista raden påverkas till stor del av bokföringsmässiga poster som värdeförändringar i fastighetsbestånd och derivatportföljer och på grund av det extrema ränteläge som råder nu har fastighetsbolagens bokslut för 2014 i ovanligt stor grad påverkats av detta. Därför har Fastighetsnytt även räknat fram ett p/fv-tal, det vill säga pris genom förvaltningsresultat, det vill säga resultatet från den löpande förvaltningsverksamheten. Förvaltningsresultat är resultat före värdeförändringar och för jämförelsens skull har vi också valt att exkludera resultat ifrån joint ventures och intressebolag vid beräkningen av förvaltningsresultatet. Då man inte kan räkna fram förvaltningsresultat för byggbolagen på samma sätt som fastighetsbolag väljer vi att lämna denna spalt blank för Besqab och JM.

Även p/fv-talet indikerar att fastighetsbolagen är övervärderade på börsen. Man kan argumentera för att p/fv bör vara lite högre än p/e men rimligtvis dock inte i de nivåer sem sammanställningen visar. I de fall där skillnaderna är som störst mellan p/e och p/fv förklaras det av de stora kast som värdeförändringar har haft på resultat på sista raden.

Sverrir Thór

Fotnot: I sammanställningen har vi valt att bortse från onoterade aktier då deras marknadsvärde inte enkelt kan uppskattas.

pe

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.