Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ny drömgräns på börsen

Publicerad: 17 februari 2014, 15:15

Foto: Sverrir Thór

Sedan fastighetsindex noterade rekordet 1 055,19 sent i januari förra året har mycket hänt. Index, OMX Stockholm Real Estate GI, har fortsatt stiga i det närmaste oavbrutet, förutom en kortvarig motvind nyligen, och vid stängning på fredagen konstaterades nya toppnoteringen 1 402,2.


Ämnen i artikeln:

OMX

Sedan fastighetsindex noterade rekordet 1 055,19  sent i januari förra året har mycket hänt. Index, OMX Stockholm Real Estate GI, har fortsatt stiga i det närmaste oavbrutet, förutom en kortvarig motvind nyligen, och vid stängning på fredagen konstaterades nya toppnoteringen 1 402,2.

Det var första gången fastighetsindex tog sig över 1 400 och egentligen första gången det nuddade vid den gränsen då index vid börsens stängning på torsdagen låg på 1 390,83.

Man kan lugnt säga att fastighetsaktierna på börsen just nu för hjälp av en stark medvind vilket dels förklaras av att marknaden prisar in bolagens utdelning, dels att bolagens rapporter överlag har varit positiva. Indexhöjningen beror således till viss del på utdelningar men hur stor effekten är återstår att se när bolagsstämmoperioden är avklarad.

I slutet på januari och början på februari såg det dock inte riktigt lika ljust ut. Efter att ha nått toppnoteringen 1 348,62 den 22 januari föll index relativt snabbt till 1 317,67 (ett fall om 2,3 procent) och tongångarna på börsen var mycket negativa. Det som oroade mest var dock att börsen föll fyra dagar i rad (på global basis) och i media började man prata om panik. Liksom tidigare repade aktiemarknaden emellertid mod ganska snart och sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Den 4 februari låg index på 1 313,46 och sedan dess har det stigit med i genomsnitt 0,8 procent dagligen.

Hur långt det bär återstår att se men det bör noteras att i måndagens handel har index hittills stigit med 1,34 procent till 1 421,02.

Sverrir Thór

Fastighetsindex utveckling på börsen sedan årsskiftet:

Diagram

Ämnen i artikeln:

OMX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.