Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

NP3 höjer och delar upp utdelning

Publicerad: 22 februari 2019, 08:39

Andreas Nelvig är vd på NP3.

Foto: Mike Straneus.

NP3:s förvaltningsresultat steg kraftigt i det fjärde kvartalet och bolaget höjer nu utdelningen för 2018. Dessutom meddelas att utbetalning kommer delas upp på två tillfällen, vilket ger ett jämnare kassaflöde både för bolaget och ägare.


Ämnen i artikeln:

NP3 Fastigheter

Det Norrlandsfokuserade fastighetsbolaget förvaltningsresultat steg hela 55 procent till 121 miljoner kronor i det fjärde kvartalet från 78 miljoner under motsvarande period året innan. Förbättringen drevs framförallt av fastighetsbeståndet växt.

Tittar man på intjäningsförmågan, det vill säga vad förvaltningsresultatet beräknas bli om dagens förutsättningar bestod de kommande tolv månaderna, så steg den till 489 miljoner kronor i det fjärde kvartalet från 413 miljoner vid ingången av kvartalet.

– NP3s intjäningsförmåga per stamaktie har under året vuxit med 28 procent med bibehållen soliditet och skuldkvot. Det har därmed varit en tillväxt som varit till gagn för våra aktieägare, och som jag ser det, utan att ta högre risk, skriver Andreas Nelvig i vd-ordet.

Bolaget siktar på att växa ytterligare kommande år.

– För att även fortsättningsvis kunna vara selektiva i våra förvärv och öka antalet möjliga affärer kan det bli aktuellt för NP3 att addera ytterligare en huvudort till beståndet under 2019. NP3s fokus är dock fortfarande norra Sverige, skriver Nelvig.

Styrelsen föreslår en utdelning om 3 kronor per stamaktie och att utbetalning sker vid två tillfällen under året. Förra året låg utdelningen på 2,70 kronor.

– Motivet bakom delad utbetalning är att få en jämnare likviditet under året som i högre grad sammanfaller med bolagets kassaflöde, skriver Nelvig.

Det har blivit vanligare de senaste åren att svenska bolag väljer att dela ut pengar vid två tillfällen per år, vilket även brukar ses som positivt av ägare då även deras kassaflöden blir jämnare. I USA delar bolagen ut pengar kvartalsvis.

NP3 har en positiv nettouthyrning och ser en fortsatt god hyresmarknad. Samtidigt har bolagets vakanser ökat med 11 miljoner kronor under året som en följd av att förvärv adderat 25 miljoner kronor i vakanser.

­– Inför 2019 är det en prioritering och utmaning att fortsätta minska vakansen i befintligt bestånd då vi gick in i året med ett stort antal uppsagda avtal med avflyttning under 2019, skriver Nelvig.

NP3:s aktie faller 1,8 procent under fredagsförmiddagen till 69,70 kronor. Den gick dock mycket starkt på torsdagen då den stängde på all-time high. Den handlas fortfarande över onsdagens slutkurs 68,50 kronor.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

NP3 Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.