torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

NCC ökar omsättningen med nära två miljarder

Publicerad: 2 november 2021, 09:20

Tomas Carlssons förändringsarbete i NCC går åt rätt håll, men cementkrisen är ett orosmoln.

Foto: Mattias de Frumerie

NCC har bättrat på omsättning och rörelseresultat i såväl tredje kvartalet som i perioden januari-september. Sverige ligger stabilt, medan de nordiska verksamheterna bjuder på både sött och surt

Ämnen i artikeln:

NCCKvartalsrapport

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


NCC:s rörelseresultat i kvartal tre 2021 uppgick till 877 miljoner kronor – en ökning från 576 miljoner kronor. Även omsättningen ökade under perioden. Från 12,8 miljarder kronor i kvartal tre i fjol till 14,5 miljarder i år. 

Vd och koncernchef Tomas Carlsson är nöjd med utvecklingen.

”NCC går stärkta ur det tredje kvartalet. Lönsamheten ökar och rörelseresultatet lyfter rejält jämfört med föregående år till följd av bättre resultat i entreprenadverksamheten och resultatavräknade fastighetsprojekt”, skriver han i sitt vd-ord där i övrigt oron över cementtillgången i Sverige tar stor plats.

”Det är många faktorer som utvecklas åt rätt håll. Därför är det så olyckligt att den fråga som just nu kastar en mörk skugga över hela branschen, tillgången på cement, riskerar att stjälpa eller allvarligt störa inte bara vår bransch och våra kunders planer utan också Sveriges återstart efter pandemin och möjligheterna att faktiskt nå klimatmålen. Med 60 procent av NCC:s omsättning i Sverige är detta också oerhört viktigt för oss”, skriver Carlsson.

Neråt för infrastruktur

Fördelat på affärsområden hade NCC Infrastructure en lägre omsättning än samma kvartal i fjol – nära 3,8 miljarder kronor jämfört med 4,2 miljarder kronor för samma kvartal 2020. Detta kan förklaras av en lägre orderingång i fjol och att årets orderingång ännu inte har medfört några stora volymer i nya projekt.

Även orderingången var något lägre i kvartalet, men under perioden januari-september har ändå orderingången ökat, inte minst genom ett stort järnvägsprojekt i Norge värt cirka 1,9 miljarder kronor. 

Rörelseresultatet förbättrades i kvartal tre, från 115 miljoner kronor i fjol till 123 miljoner i år, något som framför allt beror på högre marginaler in projekten.

Uppåt för bygg – i Norden

NCC Building Sweden låg stabilt i kvartalet jämfört med föregående år. Nettoomsättningen ökade med 200 miljoner och landade på strax under tre miljarder kronor. Rörelseresultatet bättrades på från 78 miljoner i fjol till 100 miljoner i år.

I övriga Norden sågs en rejäl resultatförbättring. I NCC Building Nordics ökade rörelseresultatet från 50 miljoner kronor i tredje kvartalet 2020 till 111 miljoner för samma period i år. Omsättningen minskade dock marginellt till 2,78 miljarder kronor.

”Jämfört med föregående år har resultatet påverkats positivt av högre projektmarginaler men negativt av den lägre omsättningen”, skriver NCC i rapporten.

Orderingången ökade med en halv miljard till strax under 1,8 miljarder kronor för kvartal tre 2021. Framför allt är det två större ordrar i den norska och danska verksamheten som står för ökningen.

Problemtyngd verksamhet säljs av

I NCC Industry minskade rörelseresultatet från 390 till 273 miljoner kronor i tredje kvartalet. Framförallt är det den förlusttyngda asfaltfverksamheten i Finland som påverkar. Under kvartalet blev det klart med en försäljning av denna verksamhet. 

Den norska och svenska asfaltverksamheten ökade däremot i omsättning och stenverksamheten i Sverige och Danmark har också drivit på omsättningen, som landade på strax under 3,8 miljarder kronor.

I fastighetsutvecklingsdelen Property Development var det högre aktivitet i kvartal tre jämfört med samma period förra året. Tre kontorsprojekt i Norden resultatavräknades under perioden, jämfört med noll i föregående kvartal. Detta ledde till ett rörelseresultat på 277 miljoner kronor i år jämfört med -11 miljoner kronor 2020.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev